Příprava: 30 minut
Vaření: 60 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
Těsto:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 kostička droždí (42 g)
- 3 lžíce cukru
- 3 žloutky
- 4 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- 1/4 l mléka
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
- vejce na potření
Nádivka:
- 20 dkg mletého máku
- 10 dkg cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1–2 lžíce rumu
- 10 dkg předem namočených rozinek
Postup receptu
- Příprava nádivky: umletý mák podlijeme mlékem a chvíli podusíme, pak přidáme ostatní suroviny a nádivku promícháme
- Příliš hustou rozředíme mlékem nebo rumem, příliš řídkou zahustíme
- Ze surovin na těsto klasickým způsobem zpracujeme kynuté těsto a necháme je na teplém místě vykynout
- Po vykynutí je rozdělíme na 3 díly, vyválíme z nich pláty, které potřeme nádivkou a stočíme
- Ze všech tří stočených pramenů upleteme cop, potřeme ho rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme
- Obměna: cop můžeme plnit i tvarohovou nádivkou nebo povidly, popřípadě použít i 2–3 nádivky