Naprosto nádherný dort, který má navíc neuvěřitelnou chuť! Makový korpus, jahodová i citronová vrstva, pěna z bílé čokolády a dokonalý mascarpone krém v jednom luxusním dezertu.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 8 velkých vajec pokojové teploty
- 160 g cukru
- 160 g hladké mouky
- 130 g rozpuštěného másla
- 50 g máku
- 1/8 lžičky soli
Na jahodovou náplň:
- 350 – 400 g mražených nebo čerstvých jahod
- 50 ml vody
- 110 g cukru
- 7 g želatiny v prášku
- 42 ml vody (na želatinu)
Na citronovou náplň:
- 150 ml citronové šťávy
- 130 g cukru
- 1 vejce
- 30 g změklého másla
- 4 g želatiny v prášku
- 25 ml vody (na želatinu)
Na pěnu z bílé čokolády:
- 400 ml studené smetany ke šlehání
- 220 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 80 g bílé čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 11 g želatiny v prášku
- 66 ml vody (na želatinu)
Na vrchní jahodovou vrstvu:
- 350 -400 g mražených nebo čerstvých jahod
- 50 ml vody
- 110 g cukru
- 12 g želatiny v prášku
- 72 ml vody (na želatinu)
Na polevu:
- 150 ml studené smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 85 g studeného mascarpone
Postup
Příprava korpusu:
- Opatrně oddělte žloutky od bílků.
- Dbejte na to, aby se do bílků nedostala ani kapka vody, tuku nebo žloutku, jinak se vám bílky nepodaří vyšlehat do tuha.
- Bílky smíchejte se špetkou soli a ručním mixérem je ušlehejte do pěny.
- Poté ve dvou dávkách přidejte cukr a bílky šlehejte, dokud na povrchu nejsou vidět stopy po šlehání.
- Pokračujte ve šlehání bílků a po jednom přidávejte žloutky.
- Měli byste získat nadýchanou směs.
- Poté přidejte prosátou mouku a mák ve 2-3 přídavcích.
- Pomocí stěrky promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte.
- Pomocí kuchyňské váhy rozdělte těsto mezi dvě 20 cm dortové pružinové formy vyložené pečícím papírem.
- Těsto opatrně zarovnejte a pečte při 175 °C asi 35 minut.
- Korpusy jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
- Nechte korpusy vychladnout ve formách asi 5 minut a poté zasuňte nůž mezi korpus a formu, abyste korpus uvolnily z formy.
- Korpusy vyjměte z forem vzhůru nohama a opatrně sundejte pečící papír.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté každý korpus zakryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin do lednice.
Příprava jahodové náplně:
- Želatinu nalijte do vody a dobře promíchejte.
- Nechte 15 minut uležet.
- V hrnci se silným dnem smíchejte jahody, vodu a cukr.
- Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
- Sundejte z ohně a tyčovým mixérem rozdrťte jahody.
- Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund.
- Přidejte tekutou želatinu do jahodové omáčky a dobře promíchejte.
- Nyní si připravte dortový ráfek o průměru 18 cm.
- Naneste malé množství vody na vnější okraj ráfku a obalte potravinářskou fólií.
- Nalijte jahodovou náplň do připraveného dortového ráfku a dejte na několik hodin do mrazáku.
Příprava citronové náplně:
- Želatinu nalijte do vody a dobře promíchejte.
- V hrnci se silným dnem smíchejte citronovou šťávu, cukr, citronovou kůru a vejce.
- Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 7 až 10 minut.
- Směs stáhněte z ohně a přidejte máslo.
- Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund a poté tekutou želatinu přidejte do citronové omáčky.
- Dobře promíchejte.
- Nalijte citronovou náplň do připraveného dortového ráfku a vložte na několik hodin do mrazáku.
- Vroubkovaným nožem odřízněte z každého korpusu horní tenkou hnědou vrstvu.
- Dejte první korpus na servírovací talíř, nasaďte kolem něj nastavitelný dortový ráfek, dovnitř vložte acetátovou fólii a nastavte ráfek tak, aby těsně přiléhal ke korpusu.
- Zmrzlé náplně dostanete z ráfků tak, že mezi náplň a ráfek zajedete nožem a přejedete kolem dokola.
- Sejměte ráfky z obou náplní.
Příprava pěny:
- Želatinu dejte do vody a promíchejte.
- Čokoládu ohřívejte v misce v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund, poté misku vyjměte a zamíchejte.
- Vložte misku zpět do mikrovlnné trouby a opakujte proces ohřívání dalších 15 sekund.
- Zastavte, promíchejte a vraťte do mikrovlnné trouby, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund a poté ji přidejte do rozpuštěné čokolády.
- Promíchejte.
- Sýr dejte do mixovací nádoby a pomocí ručního mixéru šlehejte asi minutu.
- Přidejte směs bílé čokolády a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Studenou smetanu dejte do velké mísy a pomocí ručního mixéru šlehejte, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Směs sýra a čokolády přidejte ke šlehačce a rychle vyšlehejte.
- Přidejte moučkový cukr a promíchejte stěrkou.
- Směs přemístěte do sáčku na zdobení.
- Naneste směs na první korpus (asi centimetrovou vrstvu).
- Rozetřete rovnoměrně stěrkou nebo lžící.
- Sundejte fólii z jahodové náplně a náplň položte doprostřed sýrové směsi.
- Mezi jahodovou náplň a dortový ráfek naneste sýrovou směs a naneste ji také na jahodovou náplň.
- Stěrkou rovnoměrně rozetřete.
- Navrch položte druhý korpus a jemně přitlačte rukou.
- Postup opakujte s citronovou náplní.
- Zakryjte dort potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 4-6 hodin nebo přes noc.
Dokončení dortu:
- Druhý den dort ozdobte dle libosti.
- Zkuste si udělat druhou porci jahodové náplně jako my viz ingredience.
- Nalijte ji na dort a nechte chladit, dokud neztuhne.
- Z dortu opatrně sundejte dortový ráfek a acetátovou fólii.
- Užijte si to!
Máme pro vás i ty nejlepší recepty na makové buchty, na kterých si pochutná celá rodina. Inspirujte se!