Makový dort s jahodami, citronem a pěnou z bílé čokolády

Makový dort s jahodami, citronem a pěnou z bílé čokolády

Naprosto nádherný dort, který má navíc neuvěřitelnou chuť! Makový korpus, jahodová i citronová vrstva, pěna z bílé čokolády a dokonalý mascarpone krém v jednom luxusním dezertu.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 8 velkých vajec pokojové teploty
  • 160 g cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 130 g rozpuštěného másla
  • 50 g máku
  • 1/8 lžičky soli

Na jahodovou náplň:

  • 350 – 400 g mražených nebo čerstvých jahod
  • 50 ml vody
  • 110 g cukru
  • 7 g želatiny v prášku
  • 42 ml vody (na želatinu)

Na citronovou náplň:

  • 150 ml citronové šťávy
  • 130 g cukru
  • 1 vejce
  • 30 g změklého másla
  • 4 g želatiny v prášku
  • 25 ml vody (na želatinu)

Na pěnu z bílé čokolády:

  • 400 ml studené smetany ke šlehání
  • 220 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 80 g bílé čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 11 g želatiny v prášku
  • 66 ml vody (na želatinu)

Na vrchní jahodovou vrstvu:

  • 350 -400 g mražených nebo čerstvých jahod
  • 50 ml vody
  • 110 g cukru
  • 12 g želatiny v prášku
  • 72 ml vody (na želatinu)

Na polevu:

  • 150 ml studené smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 85 g studeného mascarpone

Postup

Příprava korpusu:

  • Opatrně oddělte žloutky od bílků.
  • Dbejte na to, aby se do bílků nedostala ani kapka vody, tuku nebo žloutku, jinak se vám bílky nepodaří vyšlehat do tuha.
  • Bílky smíchejte se špetkou soli a ručním mixérem je ušlehejte do pěny.
  • Poté ve dvou dávkách přidejte cukr a bílky šlehejte, dokud na povrchu nejsou vidět stopy po šlehání.
  • Pokračujte ve šlehání bílků a po jednom přidávejte žloutky.
  • Měli byste získat nadýchanou směs.
  • Poté přidejte prosátou mouku a mák ve 2-3 přídavcích.
  • Pomocí stěrky promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  • Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte.
  • Pomocí kuchyňské váhy rozdělte těsto mezi dvě 20 cm dortové pružinové formy vyložené pečícím papírem.
  • Těsto opatrně zarovnejte a pečte při 175 °C asi 35 minut.
  • Korpusy jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
  • Nechte korpusy vychladnout ve formách asi 5 minut a poté zasuňte nůž mezi korpus a formu, abyste korpus uvolnily z formy.
  • Korpusy vyjměte z forem vzhůru nohama a opatrně sundejte pečící papír.
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté každý korpus zakryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin do lednice.

Příprava jahodové náplně:

  • Želatinu nalijte do vody a dobře promíchejte.
  • Nechte 15 minut uležet.
  • V hrnci se silným dnem smíchejte jahody, vodu a cukr.
  • Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
  • Sundejte z ohně a tyčovým mixérem rozdrťte jahody.
  • Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund.
  • Přidejte tekutou želatinu do jahodové omáčky a dobře promíchejte.
  • Nyní si připravte dortový ráfek o průměru 18 cm.
  • Naneste malé množství vody na vnější okraj ráfku a obalte potravinářskou fólií.
  • Nalijte jahodovou náplň do připraveného dortového ráfku a dejte na několik hodin do mrazáku.

Příprava citronové náplně:

  • Želatinu nalijte do vody a dobře promíchejte.
  • V hrnci se silným dnem smíchejte citronovou šťávu, cukr, citronovou kůru a vejce.
  • Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 7 až 10 minut.
  • Směs stáhněte z ohně a přidejte máslo.
  • Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  • Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund a poté tekutou želatinu přidejte do citronové omáčky.
  • Dobře promíchejte.
  • Nalijte citronovou náplň do připraveného dortového ráfku a vložte na několik hodin do mrazáku.
  • Vroubkovaným nožem odřízněte z každého korpusu horní tenkou hnědou vrstvu.
  • Dejte první korpus na servírovací talíř, nasaďte kolem něj nastavitelný dortový ráfek, dovnitř vložte acetátovou fólii a nastavte ráfek tak, aby těsně přiléhal ke korpusu.
  • Zmrzlé náplně dostanete z ráfků tak, že mezi náplň a ráfek zajedete nožem a přejedete kolem dokola.
  • Sejměte ráfky z obou náplní.

Příprava pěny:

  • Želatinu dejte do vody a promíchejte.
  • Čokoládu ohřívejte v misce v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund, poté misku vyjměte a zamíchejte.
  • Vložte misku zpět do mikrovlnné trouby a opakujte proces ohřívání dalších 15 sekund.
  • Zastavte, promíchejte a vraťte do mikrovlnné trouby, dokud se čokoláda nerozpustí.
  • Želatinu ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 sekund a poté ji přidejte do rozpuštěné čokolády.
  • Promíchejte.
  • Sýr dejte do mixovací nádoby a pomocí ručního mixéru šlehejte asi minutu.
  • Přidejte směs bílé čokolády a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Studenou smetanu dejte do velké mísy a pomocí ručního mixéru šlehejte, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Směs sýra a čokolády přidejte ke šlehačce a rychle vyšlehejte.
  • Přidejte moučkový cukr a promíchejte stěrkou.
  • Směs přemístěte do sáčku na zdobení.
  • Naneste směs na první korpus (asi centimetrovou vrstvu).
  • Rozetřete rovnoměrně stěrkou nebo lžící.
  • Sundejte fólii z jahodové náplně a náplň položte doprostřed sýrové směsi.
  • Mezi jahodovou náplň a dortový ráfek naneste sýrovou směs a naneste ji také na jahodovou náplň.
  • Stěrkou rovnoměrně rozetřete.
  • Navrch položte druhý korpus a jemně přitlačte rukou.
  • Postup opakujte s citronovou náplní.
  • Zakryjte dort potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 4-6 hodin nebo přes noc.

Dokončení dortu:

  • Druhý den dort ozdobte dle libosti.
  • Zkuste si udělat druhou porci jahodové náplně jako my viz ingredience.
  • Nalijte ji na dort a nechte chladit, dokud neztuhne.
  • Z dortu opatrně sundejte dortový ráfek a acetátovou fólii.
  • Užijte si to!
Korpus z máku proložený citronovou a jahodovou vrstvou, pěnou z bílé čokolády a mascarpone krémem.
www.pastrymadness.com

Máme pro vás i ty nejlepší recepty na makové buchty, na kterých si pochutná celá rodina. Inspirujte se!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.