Makový dort s máslovým krémem a čerstvými malinami

Makový dort s máslovým krémem a čerstvými malinami

Krásný a elegantní citronovo-makový dort s máslovým citronovým krémem a čerstvými malinami potěší každého oslavence. Navíc není náročný na přípravu a vy s ním budete za hvězdu!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 350 g dortové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 lžíce máku, namočeného do vody asi hodinu před použitím
  • 230 g másla pokojové teploty
  • 350 g krystalového cukru
  • 6 velkých vaječných bílků, pokojové teploty
  • 230 ml citronové šťávy
  • 120 g ml zakysané smetany pokojové teploty

Na krém:

  • 750 g moučkového cukru, prosátého
  • 170 g sýra Philadelphia, mírně studeného
  • 340 g másla, mírně studeného
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronového extraktu
  • cca 150 g čerstvých malin, rozpůlených

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Nastříkejte tři 20 cm kulaté dortové formy nebo čtyři 15 cm dortové formy olejem ve spreji, vyložte dno pečicím papírem a znovu nastříkejte.
  • Dejte stranou.
  • Ve středně velké míse prošlehejte dortovou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, sůl a mák.
  • Dejte stranou.
  • V míse elektrického mixéru s lopatkovým nástavcem šlehejte máslo a cukr po dobu dvou minut při střední až vysoké rychlosti.
  • Seškrábněte stěny mísy a začněte přidávat bílky při šlehání na střední rychlost.
  • Mezi každým přidáním seškrábněte stěny a dno mísy.
  • Pokračujte ve šlehání směsi při střední až vysoké rychlosti další 2 až 3 minuty.
  • Mixér nechte běžet na nízké rychlosti a přidejte ⅓ moučné směsi a poté ½ šálku citronové šťávy.
  • Přidejte ⅓ směsi moučné směsi, ½ šálku citronové šťávy a poslední ⅓ moučné směsi.
  • Míchejte, dokud se moučná směs nezapracuje, asi 30 sekund.
  • Seškrábněte stěny a dno mísy a znovu míchejte dalších 20 až 30 sekund při nízké rychlosti.
  • Jemně vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Rovnoměrně rozdělte těsto do dortových forem a pečte 25–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu korpusu nevyjde čisté, pouze s několika vlhkými drobečky.
  • Nechte vychladnout ve formách asi 15 minut a poté překlopte na mřížku, aby úplně vychladly.

Příprava krému:

  • Ve velké míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte při střední rychlosti smetanový sýr a máslo, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
  • Postupně přidávejte prosátý moučkový cukr, po 1 šálku, po každém přidání dobře prošlehejte a seškrábněte stěny mísy.
  • Pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs krásně nadýchaná, asi 3-4 minuty.
  • Přidejte extrakt z vanilky a citronu a dobře prošlehejte.
  • Krém promíchejte vařečkou a nechte vychladnout.

Příprava dortu:

  • Položte jeden korpus spodní stranou dolů na velký talíř.
  • Vrchní část korpusu potřete asi 1 šálkem krému.
  • Obložte čerstvými malinami.
  • Na maliny položte další korpus.
  • Jemně na něj natřete 1 šálek krému.
  • Obložte čerstvými malinami.
  • Takto pokračujte až dokud nespotřebujete všechny korpusy.
  • Celý dort lehce potřete krémem a dejte na 10 až 15 minut do mrazáku.
  • Poté dort ještě pořádně potřete krémem.
  • Užijte si to!
Citronovo-makový dort s máslovým citronovým krémem a čerstvými malinami.
www.cakebycourtney.com
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.