Krásný a elegantní citronovo-makový dort s máslovým citronovým krémem a čerstvými malinami potěší každého oslavence. Navíc není náročný na přípravu a vy s ním budete za hvězdu!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 350 g dortové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- kůra z jednoho citronu
- 3 lžíce máku, namočeného do vody asi hodinu před použitím
- 230 g másla pokojové teploty
- 350 g krystalového cukru
- 6 velkých vaječných bílků, pokojové teploty
- 230 ml citronové šťávy
- 120 g ml zakysané smetany pokojové teploty
Na krém:
- 750 g moučkového cukru, prosátého
- 170 g sýra Philadelphia, mírně studeného
- 340 g másla, mírně studeného
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronového extraktu
- cca 150 g čerstvých malin, rozpůlených
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Nastříkejte tři 20 cm kulaté dortové formy nebo čtyři 15 cm dortové formy olejem ve spreji, vyložte dno pečicím papírem a znovu nastříkejte.
- Dejte stranou.
- Ve středně velké míse prošlehejte dortovou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, sůl a mák.
- Dejte stranou.
- V míse elektrického mixéru s lopatkovým nástavcem šlehejte máslo a cukr po dobu dvou minut při střední až vysoké rychlosti.
- Seškrábněte stěny mísy a začněte přidávat bílky při šlehání na střední rychlost.
- Mezi každým přidáním seškrábněte stěny a dno mísy.
- Pokračujte ve šlehání směsi při střední až vysoké rychlosti další 2 až 3 minuty.
- Mixér nechte běžet na nízké rychlosti a přidejte ⅓ moučné směsi a poté ½ šálku citronové šťávy.
- Přidejte ⅓ směsi moučné směsi, ½ šálku citronové šťávy a poslední ⅓ moučné směsi.
- Míchejte, dokud se moučná směs nezapracuje, asi 30 sekund.
- Seškrábněte stěny a dno mísy a znovu míchejte dalších 20 až 30 sekund při nízké rychlosti.
- Jemně vmíchejte zakysanou smetanu.
- Rovnoměrně rozdělte těsto do dortových forem a pečte 25–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu korpusu nevyjde čisté, pouze s několika vlhkými drobečky.
- Nechte vychladnout ve formách asi 15 minut a poté překlopte na mřížku, aby úplně vychladly.
Příprava krému:
- Ve velké míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte při střední rychlosti smetanový sýr a máslo, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- Postupně přidávejte prosátý moučkový cukr, po 1 šálku, po každém přidání dobře prošlehejte a seškrábněte stěny mísy.
- Pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs krásně nadýchaná, asi 3-4 minuty.
- Přidejte extrakt z vanilky a citronu a dobře prošlehejte.
- Krém promíchejte vařečkou a nechte vychladnout.
Příprava dortu:
- Položte jeden korpus spodní stranou dolů na velký talíř.
- Vrchní část korpusu potřete asi 1 šálkem krému.
- Obložte čerstvými malinami.
- Na maliny položte další korpus.
- Jemně na něj natřete 1 šálek krému.
- Obložte čerstvými malinami.
- Takto pokračujte až dokud nespotřebujete všechny korpusy.
- Celý dort lehce potřete krémem a dejte na 10 až 15 minut do mrazáku.
- Poté dort ještě pořádně potřete krémem.
- Užijte si to!