Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami je ideální volbou, pokud si chcete užívat chladné dny s horkým čajem a dobrou knihou.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 120 gramů žitné mouky 
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru 
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice 
  • malá špetka soli 
  • 65 gramů másla 
  • 1 polévková lžíce medu 
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 200 mililitrů mléka, 
  • vanilkový lusk 
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 200 gramů máku
  • 1 bílek
  • 4–5 švestek
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička skořice

Postup přípravy:

  • Nejdříve smíchejte všechny suché ingredience – mouku, hnědý cukr, skořici a sůl a promíchejte je. 
  • Do sypké směsi vložte na kostky nakrájené máslo a vymíchejte v drobivé těsto.
  • Přidejte med a žloutek a vše promíchejte, dokud se nevytvoří klasické těsto.
  • Těsto rovnoměrně natlačte do kulaté formy, několikrát jej propíchněte vidličkou a vložte do lednice na půl hodiny.
  • Mezitím si připravte švestky, které omyjte, zbavte nežádoucích předmětů a každou švestku nakrájejte na 4-6 plátků.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Hotové těsto vložte do trouby a nechte ho péct 10 minut.
  • Mezitím si připravte náplň.
  • Nalijte mléko do hrnce a začněte ho zahřívat. 
  • Přidejte med, cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku. 
  • Vše promíchejte dohromady, jakmile se budou po stranách hrnce tvořit bublinky, přidejte umletý mák, chvilinku povařte a nechte zchládnout.
  • V další míse vyšlehejte vaječný bílek do tuhého sněhu a opatrně jej vmíchejte do vychladlé náplně.
  • Celou směs natřete na předpečený koláč a vložte jej znovu do trouby.
  • Pečte asi 50 minut na 165 stupňů.
pečený kulatý koláč se švestkami na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.