Příprava: 50 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 18 dkg cukru
- 20 dkg másla nebo rostlinného tuku
- špetka perníkového koření (nemusí být)
Náplň:
- 20 dkg mletého máku
- 1/4 l mléka
- 1 vanilkový cukr
- cca 50 dkg švestek
Na potření a posypání:
- 2-3 lžíce másla a 2-3 lžíce moučkového cukru
Postup receptu
- Do vroucího mléka vsypeme mletý mák, přidáme cukr a vanilkový cukr, krátce povaříme a necháme vychladnout
- Do mísy prosejeme mouku, do důlku v ní rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek
- Pak přidáme zbylé mléko, cukr, koření, máslo a zaděláme těsto, které necháme kynout
- Po vykynutí ho rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na 2 cm silný plát a potřeme je studenou makovou náplní a poklademe vypeckovanými švestkami
- Záviny svineme, přeložíme je na vymazaný plech a necháme dokynout
- Před vložením do předehřáté trouby potřeme rozpuštěným máslem a upečeme dozlatova
- Upečený závin znovu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem