Připravte si působivou a voňavou masala pastu, která skvěle doplní mastnou makrelu. Křupavý cibulový salát už všemu dodá jen pomyslnou korunu. Tento pokrm se rozhodně stane hitem vaší letošní grilovačky!
Co budete potřebovat
- 4 x 400 g celá makrela, s nařezanou kůží viz foto níže
Na masalu:
- 2 sušené dlouhé červené chilli papričky namočené v horké vodě na 20 minut
- 10 cm kousek zázvoru, oloupaný a nahrubo nakrájený
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kuliček černého pepře, lehce nadrceného
- 6 hřebíčků
- 1 a ½ lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky vloček soli
Na cibulový salát:
- 1 bílá cibule, nakrájená na jemné kroužky
- 6 snítek koriandru, listů a jemných stonků, natrhaných
- 6 snítek plocholisté petrželky (otrhejte pouze listy)
- 1 a ½ lžičky semínek koriandru, lehce opražených a rozdrcených
- ½ lžičky vloček soli
- šťáva z 1 limetky
- 2 špetky kajenského pepře
- 1 limetka, nakrájená na měsíčky, na ozdobu
Postup
- Všechny ingredience na masalu rozmixujte v mixéru se 2 lžícemi vody, ve které se namáčelo chilli, aby vznikla mírně mokrá pasta.
- Poté pastu vmasírujte do ryb a marinujte při pokojové teplotě po dobu 1 hodiny.
- Připravte si salát.
- Namočte kroužky cibule na 5 minut do ledové vody, poté dobře sceďte.
- Mezitím si předehřejte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu.
- Cibuli smíchejte s bylinkami, mletým koriandrem, solí a limetkovou šťávou.
- Rybu grilujte asi 6 minut z každé strany, poté ji posypte kajenským pepřem a podávejte se salátem a měsíčky limetky.