Tohle je v podstatě miniaturní verze klasických buchet. Cukrový posyp a vanilková omáčka jen zvýrazní jejich skvělou chuť, kterou nezapomenete.
Ingredience:
Těsto:
- 1/4 hrnku teplé vody
- 2,25 lžičky suchého droždí
- 3/4 hrnku teplého mléka
- 1 velké vejce
- 1/4 hrnku změklého neslaného másla
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička soli
- 3,75 hrnku hladké mouky
Na posyp a potření:
- 1 vejce
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 hrnku sušeného mléka
Postup:
- Do malé misky dáme teplou vodu a rozpustíme v ní droždí. Necháme cca 5 minut odstát, dokud se na povrchu netvoří bublinky.
- Připravíme si velkou mísu a dáme do ní mléko, máslo, vejce, cukr i sůl a důkladně promícháme.
- Vmícháme připravený kvásek a přisypeme po částech mouku. Zpracujeme těsto, aby se z něj utvořila kulička.
- Hotové těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme zhruba 10 minut. Musí být jemné, elastické a hladké.
- Vložíme ho do skleněné misky, zakryjeme plastovým krytem a necháme 1 a 1/2 hodiny kynout.
- Poté rozdělíme těsto nožem na menší kousky asi tak 2 x 3 cm a vytvarujeme z nich kuličky.
- Ty naskládáme do olejem vymazaného pekáče, aniž by byly těsně u sebe. Znovu zakryjeme plastovým víkem, aby mohly další hodinu odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 180°C, našleháme vejce a smícháme sušené mléko s cukrem.
- Rozšlehaným vejcem potřeme povrch buchet a posypeme polovinou suché směsi.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 17 – 20 minut. Buchty musí získat zlatavý odstín.
- Hotové buchty vyndáme z trouby, počkáme až trochu vychladnout a poté na ně rozprostřeme zbytek suché směsi mléka s cukrem.
- Nakonec servírujeme s oblíbenou omáčkou, kterou uděláme, jak máme ve zvyku.