Pokud nemáte čerstvé maliny, postačí vám i ty mražené. Díky citronu bude váš koláč ojediněle svěží. Vyzkoušejte!
Ingredience na koláč
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/2 hrnku měkkého másla
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek malin
Ingredience na polevu
- 1/2 hrnku mletého cukru
- 5 lžic vysokoprocentní smetany
- 1 lžíce malinového džemu bez semínek
Postup
- Upečte nejprve koláč. Předehřejte si troubu na 180°C. Vymažte si formu máslem a vysypte ji moukou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé misce za pomocí mixéru utřete cukr, máslo, tvaroh, citronovou kůru a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte vejce, jedno po druhém.
- Smíchejte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte maliny a jemně těsto promíchejte.
- Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte ho.
- Velikonoční koláč pečte zhruba 1 hodinu.
- Poté ho nechejte vychladnout.
- Mezitím si za pomoci mixéru smíchejte cukr, smetanu a malinový džem. Vznikne vám poleva, kterou potom pokapete vychlazený koláč.
Inspirujte se také našimi recepty na velikonoční cukroví. Sladké mlsání pro všechny.