Malinový dort s polevou z bílé čokolády

Malinový dort s polevou z bílé čokolády
Příprava: 60 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 15

Tento svěží dort je plný malin a navíc je bez lepku! Luxusně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

Na malinovou redukci:

  • 450 g malin (čerstvých nebo mražených)

Na korpus:

  • 300 g bezlepkové mouky (zkontrolujte, zda neobsahuje xanthanovou gumu)
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • ½ lžičky xanthanové gumy (vynechejte, pokud používáte mouku, která ji již obsahuje)
  • 350 g krystalového cukru
  • 110 g slaného másla, pokojové teploty
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 3 velká vejce, pokojové teploty
  • 80 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml mléka, pokojové teploty
  • 125g malinové redukce, pokojové teploty
  • růžová potravinářská barva (volitelně)

Na ozdobu:

  • extra maliny na ozdobu (volitelně)

Na malinovou náplň:

  • 180 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 25 g krystalového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Na krém:

  • 230 g slaného másla, studeného
  • 200 g sýru Philadelphia, studeného
  • 720 g moučkového cukru
  • 2 lžíce malinové náplně, pokojové teploty
  • 1 lžička jemné mořské soli

Na čokoládovou polevu:

  • 90 g bílé čokolády
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • bílá gelová potravinářská barva (volitelně)

Postup

Příprava malinové redukce:

  • Rozmixujte 450 g malin v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  • Pokud používáte mražené maliny, nechte je rozmrazit.
  • Měli byste mít přibližně 1 šálek malinového pyré.
  • Semínka podle potřeby přeceďte.
  • Malinové pyré vařte v hrnci se silným dnem na středním plameni, dokud se nerozvaří a nezredukuje na polovinu.
  • To by mělo trvat přibližně 20-25 minut.
  • Stáhněte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175°C, postříkejte tři 15 cm dortové formy olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem.
  • V míse stolního mixéru šlehejte máslo, cukr a olej na vysoký výkon po dobu 2 minut.
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se důkladně nezapracují.
  • Přidejte zakysanou smetanu (nebo jogurt) a vanilkový extrakt a znovu míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Smíchejte mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), prášek do pečiva a sůl a zapracujte do mokrých ingrediencí.
  • S mixérem zapnutým na nízké úrovni pomalu přilévejte mléko, malinovou redukci a růžovou potravinářskou barvu (pokud používáte) a mixujte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte asi 25–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, pouze s pár vlhkými drobky.
  • Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout na mřížce.
  • Poté obraťte, aby korpus úplně vychladl.

Příprava malinové náplně:

  • Ve středním hrnci smíchejte maliny, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a sůl.
  • Zahřívejte na středním stupni maliny, dokud nezačnou pouštět šťávu a směs nezačne houstnout.
  • To by mělo trvat přibližně 5-7 minut.
  • Snižte plamen na minimum a nechte náplň provařit a zhoustnout.
  • Jakmile směs dostatečně zhoustne, aby pokryla zadní stranu lžíce, sundejte z plotny.
  • To by mělo trvat přibližně 2-3 minuty.
  • Nalijte malinovou náplň do mělké misky (pokud chcete, malinová semínka přeceďte) a povrch zakryjte potravinářskou fólií.
  • Před použitím nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

Příprava krému:

  • V míse stolního mixéru šlehejte studené máslo se sýrem při vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • To by mělo trvat přibližně 5-10 minut.
  • Přidejte moučkový cukr, malinovou náplň a sůl a míchejte na nízké teplotě, dokud se vše nespojí.
  • Zapněte mixér na maximum a nechte mixovat 5 minut, dokud nebude směs hladká a krémová.
  • V případě potřeby oškrábejte stěny mísy.
  • Dejte krém do lednice, dokud nebude připraveni sestavit dort.

Příprava čokoládové polevy:

  • Bílou čokoládu nasekejte najemno a vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
  • Přilijte smetanu ke šlehání a zahřívejte v mikrovlnné troubě v 30sekundových intervalech, přičemž po každých 30 sekundách promíchejte.
  • Takto postupujte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  • Pokud chcete, přidejte bílé potravinářské barvivo a nechte polevu ochladit na pokojovou teplotu.
  • To může trvat 5-20 minut v závislosti na teplotě v kuchyni.

Příprava dortu:

  • Všechny vychladlé vrstvy korpusu zarovnejte pomocí nože.
  • Jeden korpus dejte na velký talíř a rozetřete na něj cca 1 šálek krému.
  • Kolem okrajů korpusu naneste ,,trubkovitou“ vrstvu krému kolem dokola a vnitřek naplňte přibližně polovinou malinové náplně.
  • Opakujte se zbývajícími korpusy a poté velmi jemně naneste tenkou vrstvu krému na celý dort.
  • Dort chlaďte 20 minut.
  • Když vám krém během sestavování dortu začne příliš měknout, dejte vždy dort na 15 minut do lednice a poté pokračujte.
  • Dort pokryjte poslední vrstvou krému a boky a vrch uhlaďte stěrkou.
  • Dejte zpět do lednice vychladit.
  • Přelijte čokoládovou polevu přes horní okraje dortu a ihned dort vložte zpět do lednice, aby poleva ztuhla.
  • Dort ozdobte dle libosti.
  • Podél horního zadního okraje dortu můžete třeba naskládat čerstvé maliny ve tvaru půlměsíčku jako na fotce.
  • Užijte si to!
Dort z malin s polevou, ozdobený čerstvými malinami a servírovaný na talíři.
www.cakedbykatie.com

Přípravte si k lahodnému dezertu a lahodnou kávu. Podívejte se na naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo a zjistěte, kdo vyhrál v našem srovnání!

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.