Tento svěží dort je plný malin a navíc je bez lepku! Luxusně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
Na malinovou redukci:
- 450 g malin (čerstvých nebo mražených)
Na korpus:
- 300 g bezlepkové mouky (zkontrolujte, zda neobsahuje xanthanovou gumu)
- 3 lžičky prášku do pečiva bez lepku
- 1 lžička jemné mořské soli
- ½ lžičky xanthanové gumy (vynechejte, pokud používáte mouku, která ji již obsahuje)
- 350 g krystalového cukru
- 110 g slaného másla, pokojové teploty
- 60 ml rostlinného oleje
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 80 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 120 ml mléka, pokojové teploty
- 125g malinové redukce, pokojové teploty
- růžová potravinářská barva (volitelně)
Na ozdobu:
- extra maliny na ozdobu (volitelně)
Na malinovou náplň:
- 180 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 25 g krystalového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
Na krém:
- 230 g slaného másla, studeného
- 200 g sýru Philadelphia, studeného
- 720 g moučkového cukru
- 2 lžíce malinové náplně, pokojové teploty
- 1 lžička jemné mořské soli
Na čokoládovou polevu:
- 90 g bílé čokolády
- 30 ml smetany ke šlehání
- bílá gelová potravinářská barva (volitelně)
Postup
Příprava malinové redukce:
- Rozmixujte 450 g malin v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Pokud používáte mražené maliny, nechte je rozmrazit.
- Měli byste mít přibližně 1 šálek malinového pyré.
- Semínka podle potřeby přeceďte.
- Malinové pyré vařte v hrnci se silným dnem na středním plameni, dokud se nerozvaří a nezredukuje na polovinu.
- To by mělo trvat přibližně 20-25 minut.
- Stáhněte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175°C, postříkejte tři 15 cm dortové formy olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem.
- V míse stolního mixéru šlehejte máslo, cukr a olej na vysoký výkon po dobu 2 minut.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud se důkladně nezapracují.
- Přidejte zakysanou smetanu (nebo jogurt) a vanilkový extrakt a znovu míchejte, dokud se vše nespojí.
- Smíchejte mouku, xanthanovou gumu (pokud používáte), prášek do pečiva a sůl a zapracujte do mokrých ingrediencí.
- S mixérem zapnutým na nízké úrovni pomalu přilévejte mléko, malinovou redukci a růžovou potravinářskou barvu (pokud používáte) a mixujte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte asi 25–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, pouze s pár vlhkými drobky.
- Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout na mřížce.
- Poté obraťte, aby korpus úplně vychladl.
Příprava malinové náplně:
- Ve středním hrnci smíchejte maliny, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a sůl.
- Zahřívejte na středním stupni maliny, dokud nezačnou pouštět šťávu a směs nezačne houstnout.
- To by mělo trvat přibližně 5-7 minut.
- Snižte plamen na minimum a nechte náplň provařit a zhoustnout.
- Jakmile směs dostatečně zhoustne, aby pokryla zadní stranu lžíce, sundejte z plotny.
- To by mělo trvat přibližně 2-3 minuty.
- Nalijte malinovou náplň do mělké misky (pokud chcete, malinová semínka přeceďte) a povrch zakryjte potravinářskou fólií.
- Před použitím nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
Příprava krému:
- V míse stolního mixéru šlehejte studené máslo se sýrem při vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- To by mělo trvat přibližně 5-10 minut.
- Přidejte moučkový cukr, malinovou náplň a sůl a míchejte na nízké teplotě, dokud se vše nespojí.
- Zapněte mixér na maximum a nechte mixovat 5 minut, dokud nebude směs hladká a krémová.
- V případě potřeby oškrábejte stěny mísy.
- Dejte krém do lednice, dokud nebude připraveni sestavit dort.
Příprava čokoládové polevy:
- Bílou čokoládu nasekejte najemno a vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Přilijte smetanu ke šlehání a zahřívejte v mikrovlnné troubě v 30sekundových intervalech, přičemž po každých 30 sekundách promíchejte.
- Takto postupujte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Pokud chcete, přidejte bílé potravinářské barvivo a nechte polevu ochladit na pokojovou teplotu.
- To může trvat 5-20 minut v závislosti na teplotě v kuchyni.
Příprava dortu:
- Všechny vychladlé vrstvy korpusu zarovnejte pomocí nože.
- Jeden korpus dejte na velký talíř a rozetřete na něj cca 1 šálek krému.
- Kolem okrajů korpusu naneste ,,trubkovitou“ vrstvu krému kolem dokola a vnitřek naplňte přibližně polovinou malinové náplně.
- Opakujte se zbývajícími korpusy a poté velmi jemně naneste tenkou vrstvu krému na celý dort.
- Dort chlaďte 20 minut.
- Když vám krém během sestavování dortu začne příliš měknout, dejte vždy dort na 15 minut do lednice a poté pokračujte.
- Dort pokryjte poslední vrstvou krému a boky a vrch uhlaďte stěrkou.
- Dejte zpět do lednice vychladit.
- Přelijte čokoládovou polevu přes horní okraje dortu a ihned dort vložte zpět do lednice, aby poleva ztuhla.
- Dort ozdobte dle libosti.
- Podél horního zadního okraje dortu můžete třeba naskládat čerstvé maliny ve tvaru půlměsíčku jako na fotce.
- Užijte si to!
Přípravte si k lahodnému dezertu a lahodnou kávu. Podívejte se na naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo a zjistěte, kdo vyhrál v našem srovnání!