Tento lahodný koláč z mandarinek je nadýchaný a lehký! Jeho křupavá máslová křehká kůrka je naplněna pěnovou náplní s citrusovou příchutí.
Co budeme potřebovat
- 500 ml mandarinkové a pomerančové šťávy
- 350 g mletých sušenek
- 5 lžiček jemně nastrouhané citronové kůry plus 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 250 g cukru
- 100 g másla, rozpuštěného
- 2 lžičky neochucené želatiny
- 4 velká vejce, oddělená
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Šťávu vařte v malém hrnci na středně vysoké teplotě, dokud se nezredukuje asi 18 až 20 minut.
- Smíchejte sušenky, 1 polévkovou lžíci citronové kůry a 60 g cukru v kuchyňském robotu, dokud se důkladně nespojí.
- Během míchání přidejte rozpuštěné máslo, dokud se vše nespojí.
- Směs sušenek rovnoměrně vtlačte na dno koláčové formy.
- Pečte dozlatova, asi 15 minut.
- Přeneste na mřížku, aby úplně vychladla.
- Do malé misky dejte citronovou šťávu.
- Přidejte želatinu. Nechte 10 minut změknout.
- Mezitím ušlehejte žloutky, 80 g cukru, redukci šťávy a zbývající 2 lžičky kůry ve středním kastrolu.
- Vařte na středně mírnou teplotu za stálého míchání do zhoustnutí asi 10 minut.
- Odstraňte z tepla. Přidejte směs želatiny a šlehejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
- Přeneste směs želatiny a žloutků do velké mísy.
- Dejte do lednice, občas promíchejte a nechte houstnout na 25 až 30 minut.
- Vyšlehejte si bílky postupně se zbylým cukrem do hustého sněhu.
- Směs vaječných bílků vmíchejte do směsi želatiny a žloutků, dokud se nespojí.
- Nalijte do vychladlého korpusu.
- Nechte v chladu, dokud směs neztuhne, alespoň 2 hodiny nebo přes noc.