Tato roláda je krásně svěží, takže skvěle funguje jako letní dezert. Mandlové těsto plněné krémem z mascarpone a čerstvými jahodami potěší vaše chuťové buňky!
Co budete potřebovat
- 40 g blanšírovaných celých mandlí
- 140 g moučkového cukru plus navíc na posypání
- 4 vejce
- 140g hladké mouky, prosáté, pus navíc na podsypání
- 60 g másla, rozpuštěného, plus navíc na vymazání
- 300 g mascarpone
- 30 g moučkového cukru plus navíc na posypání
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 150 g jahod a navíc k podávání
- 20 g pražených mandlí
Postup
- Troubu předehřejte na 200˚C.
- Plech na pečení o rozměrech 34 x 22 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Celé mandle pečte na malém plechu po dobu 7 minut, dokud nebudou o odstín tmavší a aromatické.
- Jemně nasekejte.
- Elektrickým šlehačem šlehejte cukr s vejci do bledé a krémové směsi, 8-10 minut.
- Kovovou lžící opatrně po několika lžičkách vmíchejte prosátou mouku, poté nasekané mandle a rozpuštěné máslo.
- Směs přendejte na vyložený plech a zadní částí lžíce uhlaďte.
- Pečte v troubě 10-12 minut dozlatova.
- Mezitím položte na velké prkénko velký list pečícího papíru a posypte ho moučkovým cukrem.
- Jakmile těsto vyndáte z trouby, vyklopte jej na pečící papír.
- Jemně sloupněte horní vrstvu pečícího papíru.
- Udělejte čáru 2 cm od krátkého konce těsta.
- Pevně srolujte a nechte vychladnout švem dolů.
- Vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do hladka, poté vmíchejte vanilku.
- Jahody rozmačkejte vidličkou, aby měly ještě trochu textury, a poté jemně vmíchejte do směsi mascarpone.
- Vychladlé těsto jemně rozbalte.
- Po povrchu rozetřete jahodové mascarpone.
- Těsto znovu srolujte, pečicí papír ponechte na desce a položte na servírovací talíř stranou se švem dolů.
- Roládu poprašte moučkovým cukrem a navrch naaranžujte extra jahody.
- Ozdobte opečenými mandlemi a podávejte.
Ke kávovému dezertu nesmí chybět kvalitní káva. Máme pro vás recenze nejoblíbenějších švýcarských kávovarů Jura, ve kterých zjistíte třeba to, proč jsou tak výjimečné. Kdo vyhrál v našem srovnání?