Mandlovo-citrónový koláč

Mandlovo-citrónový koláč

Tento koláč je zdravý, sladký tak akorát a plný svěží citrónové chuti. Podávejte  ho jednoduše posypaný moučkovým cukrem nebo přidejte jahody či jiné čerstvé ovoce, které se skvěle hodí k citrónovým tónům moučníku.

INGREDIENCE

  • máslo nebo olej ve spreji na vymazání formy
  • 4 velká vejce
  • 2 střední citrony
  • ½ šálku krystalového cukru   
  • 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl
  • moučkový cukr a čerstvé jahody (volitelně)

POSTUP

  • Umístěte rošt doprostřed trouby a troubu zahřejte na 175 ° C.
  • Dno 20 nebo 23 cm kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem.
  • Papír a boky formy dobře potřete máslem nebo postříkejte sprejem ve spreji.
  • Dejte stranou.
  • Rozklepněte a oddělte 4 velká vejce, bílky dejte do mísy stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem (případně umístěte do střední mísy a použijte elektrický ruční mixér nebo robustní metlu) a žloutky do velké mísy.
  • Kůru ze 2 středních citronů jemně nastrouhejte, abyste získali 2 polévkové lžíce a dejte do mísy s vaječnými žloutky.
  • Přidejte 1/2 šálku krystalového cukru a míchejte vařečkou nebo pevnou gumovou stěrkou, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přidejte 1 a 1/2 šálku mandlové mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1/2 lžičky soli.
  • Míchejte, dokud mandlová mouka nezvlhne a směs se nespojí.
  • Bílky šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé špičky, 2 až 3 minuty (asi 5 minut ručně).
  • Do těsta vmíchejte 1/3 ušlehaných bílků, aby zesvětlalo.
  • Poté opatrně vmíchejte zbývající bílky.
  • Těsto nepřemíchejte.
  • Těsto přendejte do připravené formy a jemně rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
  • Pečte, dokud se okraje koláče nezačnou odtrhávat od stěn formy, vršek nebude zlatavě hnědý a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, 25 až 30 minut.
  • Dejte formu na mřížku a nechte 15 minut chladnout.
  • Chcete-li podávat, přejeďte nožem kolem koláče, aby se uvolnil.
  • Uvolněte strany formy a dejte na servírovací talíř.
  • Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě, posypané moučkovým cukrem a případně s čerstvým ovocem.
Koláč z mandlové mouky na talíři, ozdobený čerstvými jahodami.
www.thekitchn.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.