Tyto marinované grilované cuketové proužky jsou jedním z nejlepších italských předkrmů. Ogrilované plátky cukety a poté marinované v chutné zálivce z bílého vinného octa vytváří snadný letní předkrm, který si každý zamiluje.
Co budete potřebovat
Na cuketu:
- 2-3 malé až střední cukety, každá o hmotnosti cca 175 gramů
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
Na marinádu:
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce čerstvé plocholisté petrželky, nasekané
- 2 lžíce čerstvé bazalky, natrhané
- 2 lžíce bílého vinného octa
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
- Pomocí mandolíny nakrájejte podélně cuketu na 0,3 cm plátky.
- Vložte tyto cuketové plátky do misky a posypte ¼ lžičky soli.
- Promíchejte a přendejte do cedníku umístěného nad miskou.
- Nechte 30 minut, aby sůl vytáhla přebytečnou vlhkost z nakrájených cuket.
- Na pracovní desku položte čistou kuchyňskou utěrku.
- Vyjměte cuketové proužky z cedníku a položte je na utěrku.
- Jemně osušte horní část další utěrkou.
- Přendejte do velké mísy a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
- Předehřejte vnitřní nebo venkovní gril na střední teplotu.
- Proužky cukety grilujte 3–4 minuty z každé strany nebo dokud se neobjeví stopy po grilování.
- V malé misce smíchejte na tenké plátky nakrájené stroužky česneku s nasekanou plocholistou petrželkou, natrhanou čerstvou bazalkou a bílým vinným octem.
- Dejte grilovanou cuketu spolu s touto jednoduchou marinádou do velké mělké skleněné misky.
- Zakryjte a nechte alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
- Až budete připraveni k podávání, jemně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Přendejte do servírovací misky a ozdobte čerstvou bazalkou.
- Dobrou chuť!
Kyperský sýr, který se při grilování nerozpustí, se těší stále větší oblibě. Připravili jsme si pro vás 7 dalších vynikajících receptů s halloumi, které musíte ochutnat!