Marinované jehněčí maso na špejli

Marinované jehněčí maso na špejli

Křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř! Takové je toto jehněčí souvlaki, které se perfektně hodí třeba na letní grilování. Nebojte se pozvat i ty největší gurmány, protože je to opravdu lahůdka.

Ingredience

  • 1 kg jehněčí kýty nebo plece, nakrájené na kousky
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky uzené sladké papriky (volitelně)
  • 1/2 lžičky římského kmínu (volitelně)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 10 kovových nebo dřevěných špejlí

Na tzatziki:

  • 1 okurka
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 500 g přecezeného jogurtu
  • 1–2 lžíce červeného vinného octa
  • špetka soli

K servírování:

  • 10 pita chlebů
  • olivový olej
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl

Postup

  1. Nakrájejte maso na 3 cm kousky a dejte stranou.
  2. Do velké mísy přidejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochuťte mletým pepřem – zatím nesolte.
  3. Všechny ingredience prošlehejte, aby se spojily.
  4. Přidejte maso a nakrájenou cibuli a promíchejte.
  5. Mísu zakryjte plastovou fólií, dejte do ledničky a nechte marinovat alespoň 4 hodiny.
  6. Maso je nejlepší nechat přes noc v marinádě, aby nasáklo všechny ty úžasné chutě. (Pokud jste doma, marinádu jednou za čas promíchejte).
  7. Mezitím si připravte tzatziki.
  8. Nalijte do mixéru olivový olej a česnek a mixujte, dokud se nespojí.
  9. Odstraňte slupku a semínka z okurky a nastrouhejte ji do velké mísy.
  10. Dochuťte solí a pepřem a nechte 10 minut odstát.
  11. Nastrouhanou okurku zabalte do utěrky a vyždímejte, aby se zbavila přebytečné vody.
  12. Do mísy přidejte okurku, rozmixovaný česnek a olej, jogurt, 1-2 lžíce červeného vinného octa, špetku soli a mixujte, dokud se ingredience nespojí.
  13. Tzatziki uchovávejte v lednici a podávejte vždy studenou.
  14. Pokud na souvlaku budete používat dřevěné špejle, nařízněte je tak, aby odpovídaly velikosti vaší pánve nebo grilu a namočte je do vody. (Zabráníte tak jejich připálení.)
  15. Vyjměte kousky jehněčího masa z marinády a navlékněte je na špejle.
  16. V tuto chvíli nezapomeňte souvlaki dochutit solí.
  17. Rozpalte gril nebo pánev a pečte špízy asi 10–15 minut, dokud nebudou hotové podle vašich představ.
  18. Mezitím si připravte pita chleby.
  19. Troubu předehřejte na 250 stupňů Celsia.
  20. Pita chleby z obou stran lehce naolejujte a ochuťte solí a oreganem.
  21. Na dno trouby umístěte velký plech a na něj položte pita chleby.
  22. Pečte 2-3 minuty. (Případně grilujte pita chleby, dokud nebudou pěkně barevné z obou stran).
  23. Souvlaki servírujte s pita chlebem, tzatziki a příjemným osvěžujícím řeckým feta salátem.
Špízy z jehněčího masa servírované na prkýnku s vedle položeným zeleninovým salátem.
www.mygreekdish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.