Křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř! Takové je toto jehněčí souvlaki, které se perfektně hodí třeba na letní grilování. Nebojte se pozvat i ty největší gurmány, protože je to opravdu lahůdka.
Ingredience
- 1 kg jehněčí kýty nebo plece, nakrájené na kousky
- 80 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku, lisované
- šťáva z 1 citronu
- 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky uzené sladké papriky (volitelně)
- 1/2 lžičky římského kmínu (volitelně)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 10 kovových nebo dřevěných špejlí
Na tzatziki:
- 1 okurka
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 500 g přecezeného jogurtu
- 1–2 lžíce červeného vinného octa
- špetka soli
K servírování:
- 10 pita chlebů
- olivový olej
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
Postup
- Nakrájejte maso na 3 cm kousky a dejte stranou.
- Do velké mísy přidejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochuťte mletým pepřem – zatím nesolte.
- Všechny ingredience prošlehejte, aby se spojily.
- Přidejte maso a nakrájenou cibuli a promíchejte.
- Mísu zakryjte plastovou fólií, dejte do ledničky a nechte marinovat alespoň 4 hodiny.
- Maso je nejlepší nechat přes noc v marinádě, aby nasáklo všechny ty úžasné chutě. (Pokud jste doma, marinádu jednou za čas promíchejte).
- Mezitím si připravte tzatziki.
- Nalijte do mixéru olivový olej a česnek a mixujte, dokud se nespojí.
- Odstraňte slupku a semínka z okurky a nastrouhejte ji do velké mísy.
- Dochuťte solí a pepřem a nechte 10 minut odstát.
- Nastrouhanou okurku zabalte do utěrky a vyždímejte, aby se zbavila přebytečné vody.
- Do mísy přidejte okurku, rozmixovaný česnek a olej, jogurt, 1-2 lžíce červeného vinného octa, špetku soli a mixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Tzatziki uchovávejte v lednici a podávejte vždy studenou.
- Pokud na souvlaku budete používat dřevěné špejle, nařízněte je tak, aby odpovídaly velikosti vaší pánve nebo grilu a namočte je do vody. (Zabráníte tak jejich připálení.)
- Vyjměte kousky jehněčího masa z marinády a navlékněte je na špejle.
- V tuto chvíli nezapomeňte souvlaki dochutit solí.
- Rozpalte gril nebo pánev a pečte špízy asi 10–15 minut, dokud nebudou hotové podle vašich představ.
- Mezitím si připravte pita chleby.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů Celsia.
- Pita chleby z obou stran lehce naolejujte a ochuťte solí a oreganem.
- Na dno trouby umístěte velký plech a na něj položte pita chleby.
- Pečte 2-3 minuty. (Případně grilujte pita chleby, dokud nebudou pěkně barevné z obou stran).
- Souvlaki servírujte s pita chlebem, tzatziki a příjemným osvěžujícím řeckým feta salátem.