Nejlepší triky a tipy na marinování! Naučte se připravit si luxusní maso

Nevyplácí se proces marinování vynechávat. Proč? To vše se můžete dozvědět v tomto článku.

Přečtěte si na co si dát pozor, jaké ingredience použít, jaký budou mít na výslednou chuť efekt a jak dlouho jednotlivé druhy masa nakládat, abychom dosáhli té nejlepší chuti a textury.

To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku. Staňte se experty na nakládání masa!

Co je to marináda a marinování?

Marinování je proces namáčení masa v ochucené směsi, nazývané marináda, před tím než ho začneme vařit. Marinády často používají kyselou složku (jako ocet nebo šťáva z citrusů) nebo jiné kyselé přísady (jako mango, papája nebo kiwi), aby zlepšily chuť a změnily strukturu masa. Kyselina v marinádě způsobí, že se tkáň masa zjemní. Je důležité dodržet správnou dobu marinování, jinak dojde k tomu, že maso bude tuhé a suché.

Jak se správně má marinovat a co je to marináda.
Zdroj: playswellwithbutter.com

Jak marinovat různé druhy masa a potravin

Jak marinovat kuřecí maso

Kuřecí maso můžete marinovat celé nebo jen jeho části. Propíchání povrchu kuřete vidličkou nebo nakrájení masa na menší kousky pomůže lépe marinádu absorbovat. Také odstranění kůže z kuřete pomůže marinádu vstřebat.

Obecně platí, že dvě hodiny marinování jsou dostatečně dlouhé, aby maso vstřebalo chuť, ale drůbež může marinovat v lednici až dva dny.

Jak se správně a nejlépe marinuje kuřecí maso.
Zdroj: playswellwithbutter.com

Jak marinovat hovězí maso

Marinování se nejlépe hodí pro tužší a vyšší typy hovězího masa, jako je bok, svíčková, pupek a rameno. Tyto kusy se mohou marinovat až 24 hodin. Pozor, kvalitnější steaky, jako je například rib-eye, můžete skutečně marinováním zničit.

Jak dobře a lahodně marinovat hovězí maso.
Zdroj: blackberrybabe.com

Jak marinovat ryby

Ryby a korýši by se měly marinovat pouze 30 minut maximálně hodinu. Pokud byste je marinovali déle, maso by se mohlo začít „vařit a pálit.“

Jak nejlépe marinovat ryby a mořské plody.
Zdroj: thekitchn.com

Jak marinovat tofu

Na rozdíl od masa může být marinováno až 24 hodin.

Skvělé způsoby jak namarinivat vegetariánské tofu.
Zdroj: thehiddenveggies.com

Jak marinovat zeleninu

Měkkou zeleninu nemarinujte déle než 10 minu. Pevná zelenina jako brambory, mrkev, tykev atd. se může marinovat až 30 minut.

Nejlepší způsob jak marinovat křehkou a chutnou zeleninu.
Zdroj: aspicyperspective.com

Proč marinovat?

Chuť – z několika základních ingrediencí můžete vytvořit skvělou marinádu, která přidá úžasnou chuť jinak obyčejnému masu a zelenině.

Textura – marinády dělají maso, které bývá suché, libovějším a šťavnatějším a tvrdší kusy měkčí ke žvýkání.

Šťavnatost a křehkost – marináda pomocí kyseliny, tuku, koření, bylinek, cukru a soli maso nejen zjemní, ale i zvýrazní chuť jídla, které připravujete. A tohle je vaše odpověď na otázku, jak zjemnit maso!

Proč bychom měli marinovat každé tužší maso.
Zdroj: houseofnasheats.com

Co do marinády použít?

Tuk

V marinádě potřebujete trochu tuku, protože pomáhá přenášet chuť přísad, které jsou rozpustné v tucích, a také pomáhá udržovat šťavnatost. Nejčastěji se používá olivový olej, sezamový olej, jogurt, podmáslí nebo majonéza.

Sůl

Sůl pomůže ve vodě rozpustným ingrediencím proniknout do struktury masa a zůstat tam i po uvaření. Sůl také narušuje strukturu masa a dělá ho více šťavnatým, také uvolňuje svalová vlákna, aby se tuhé maso snadněji žvýkalo. Použijte například Příklady nakládací nálev, mořskou sůl, sójovou omáčku nebo rybí omáčku.

Kyselina

Narušuje strukturu proteinů v mase a přirozeně zvyšuje chuť. Jedná se o velkou skupinu ingrediencí, jako je citrusová šťáva, nakládaná šťáva, balzamikový ocet, jablečný ocet, pálivá omáčka a podmáslí.

Enzymy

Pomáhají rozkládat pojivovou tkáň v mase. Lze použít papáju, kiwi nebo mango.

Koření

Jedno slovo – chuť. Přidejte chilli prášek, pepř, zázvor, česnek, worcesterskou omáčku, kari pastu, tamarindovou pastu nebo hořčice všeho druhu.

Bylinky

Přidáním bylinek do marinády nikdy nic nezkazíte. Bylinky jakéhokoliv druhu, ať čerstvé nebo sušené, zlepší chuť marinády. Bylinky jako tymián, pažitka, bazalka, majoránka, estragon, kopr, libeček, oregano, petržel nebo máta jsou vždy dobrou volbou.

Cukr

Přidáním nějakého sladidla zvyšuje plnost jídla, které připravujete. K doslazení marinády lze použít kečup, med, agáve, barbecue omáčku, melasu, dokonce i nealko nápoje.

Co bychom měli použít do marinád, aby chutnaly perfektně.
Zdroj: brit.co

Co dělat a nedělat při marinování

I když je příprava marinády zábavná, snadná a zcela přizpůsobivá, je třeba mít na paměti některé věci.

Myslete dopředu: Pokud je to možné, začněte maso marinovat večer předem nebo ráno před odjezdem do práce.

Marinujte v chladu: Potraviny, které marinujete, vždy ukládejte do chladu. Nejlépe do lednice, nikdy je nemarinujte při pokojové teplotě.

Používejte uzavíratelné sáčky: Marinujte v opakovatelně uzavíratelných plastových sáčcích než v miskách nebo jiných nádobách. Pytlíky umožňují lepší a rovnoměrné rozložení marinády. Můžete ale marinovat i v plastových, nerezových nebo skleněných nádobách.

Nezakrývejte nádoby obsahující marinované maso.

Nepoužívejte marinádu ze syrového masa nebo ryb jako omáčku. Marináda obsahuje bakterie ze syrového masa.

Nepoužívejte zbytky marinády pro marinování jiných potravin.

Nemarinujte v hliníkových nádobách nebo fólii, protože chemická reakce by mohla jídlo zkazit.

Jak se vyhnout chybám pro nakládání masa.
Zdroj: wholeandheavenlyoven.com

Jak dlouho marinovat maso

Druhy masaTyp masaPrůměrný čas marinování
Jehněčí, hovězí a vepřové masoSteaky, kotlety2 až 4 hodiny
 Hovězí Flank Steak2 hodiny až přes noc
 Celá pečeně4 až 6 hodin (nebo přes noc)
Drůbeží masoKuřecí prsa bez kostí, bez kůže Kuřecí stehna-bez kostí, bez kůže Kachní prsa bez kostí a kůže2 hodiny až noc
 Celá kuře4 až 6 hodin (nebo přes noc)
Mořské plodyKrevety Hřebenatky  15 až 30 minut 5 minut
RybySteaky a filety15 až 30 minut

Jak zrychlit marinování masa?

Marinování masa můžete urychlit tím, že necháte marinádu hodinu odležet při pokojové teplotě. Ale z bezpečnostních důvodů však nikdy nenechávejte maso odležet při pokojové teplotě déle než 60 minut! Smíchejte balzamikový ocet, sójovou omáčku, olej, worcesterskou omáčku, med, italské koření, česnekový prášek a hořčici. Přidejte steaky a marinádu do sáčku na zip a několikrát protřepte, aby se maso obalilo. Vytlačte přebytečný vzduch, uzavřete sáček a nechte hodinu při pokojové teplotě, poté vložte do lednice na dalších 15–20 minut nebo nejlépe přes noc.

Jak marinované maso připravit?

Velikost – celé vs. malé kusy

Marinování funguje nejlépe u tenčích kusů masa. Samozřejmě to závisí na tom, jaké maso připravujete, ale větší pečeně obecně se tak dobře nenamarinují.

Špízy

Jehly na špízy vám ve velkém usnadní práci při pozdějším pečení nebo grilování masa. Lépe se takto přichycené kousky marinádou, během pečení potírají, čímž jim dodáte intenzivnější chuť.

Grilování

Neváhejte a grilujte! Teplo grilu může v některých marinádách zkaramelizovat cukr, proto jídlo pečlivě sledujte.

Grilování v troubě

Vyzkoušejte marinované krevety v česneku, petrželky, olivového oleje a citronové kůry, které se rychle pod přímým žárem grilu v troubě upečou.

Smažení na pánvi

Kuřecí prsa mohou být velmi suchá, pokud se pečou úplně sama, takže kuřecí maso s marinádou funguje úplně nejlépe. Vyzkoušejte směs jogurtu, kurkumy, česneku a garam masaly.

Pečení v troubě

Vepřová pečeně v celku může chutnat báječně v marinádě z jablečného octa, koriandru, medu a česneku.

Nakládané maso na špejli.
Zdroj: closetcooking.com

Nástroje pro marinování

Znovu uzavíratelné sáčky: Sáček se zipem usnadňuje marinování a zajišťuje přímý kontakt masa s marinádou. Vše můžete smíchat, aniž byste si ušpinili ruce.

Špízy: Použití marinovací jehly je skvělý způsob, jak efektivně grilovat marinované maso. Dřevěné špízy by měly být namočené ve vodě alespoň na dvacet minut, aby se dřevo na grilu nepřipálilo. Nerezové špejle lze ihned použít.

Šlehací metla: Šlehací metla z nerezové oceli dělá zázraky při míchání všech těch bylinek, hořčice a olejů do jedné lahodné marinády.

Miska: Misky různých velikostí jsou vždy po ruce. Ujistěte se, že miska, kterou používáte, je ze skla, nerezové oceli nebo plastu bezpečného pro potraviny. Vyhněte se keramickým miskám, které mohou mít olovnaté glazury nebo reagovat s kyselinou v kapalině.

Zapékací mísa: Skleněná zapékací mísa je věc, kterou byste měli mít po ruce když, marinujete flank steak nebo větší kus masa, protože poskytuje prostor, aby se maso mohlo hezky uvolnit a namarinovat.

Použité zdroje

Marinating: A Guide to How it Works and What it Does, Jessica Gavin, Jessica Gavin Culinary Scientist 08. 07. 2019
Marinating 101: An Introduction to Marinating Beef, Chicken and Fish, Jessica Howard, Kathy Maister´s
Marinating Meat Guidelines, United States Food and Drug Administration, What´s Cooking Amrica