Ostrá, pečená dobrota ze sóji marinovaná v ostro-sladké arašídové omáčce! Super chutné, vydatné a rychlé jídlo. Ideální pro podávání s nudlemi, saláty a dalších zdravých dobrot.
Co budeme potřebovat
Na tempeh
- 230 g tempehu
Na omáčku
- Celá čerstvá nebo sušená chilli paprička
- 20 ml sezamového oleje
- 30 g slaného ořechového másla (z mandlí, kešu nebo arašídů)
- 30 ml bezlepkového tamari
- 30 ml limetkové šťávy
- 45 ml javorového sirupu
Postup
- Chceme-li odstranit hořkost z tempehu, přidáme jej do pánve naplněného 3 centimetry vody a přivedeme k mírnému varu na střední teplotu
- Tempeh vaříme celkem 10–12 minut
- Poté ho opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky
- Čím menší kousky, tím lépe dokážou nasáknout marinádu
- A dáme ho stranou
- Smícháme marinádu přidáním chilli, sezamového oleje, arašídového másla, tamari, limetkové šťávy a javorového sirupu
- Šleháme, aby se ingredience spojily
- Marinádu ochutnáme a dochutíme podle potřeby
- Do marinády přidáme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil
- Poté misku přikryjeme a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe na 24 hodin
- Během marinování ho občas promícháme, abychom zajistili rovnoměrné pokrytí
- Po marinování předehřejeme troubu na 190 stupňů
- Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem
- Vykládáme na něj tempeh a zbylou marinádu si ponecháme na potření tempehu po upečení
- Pečeme 22–30 minut, dokud marináda na tempehu nezkaramelizuje a dozlatova se neopeče
- Vyjmeme ho z trouby a potřeme ho zbývající marinádou
Tento recept na tempeh je vynikající pro přidání do asijských jídel, jako jsou jarní závitky, saláty a jídla s nudlemi!
Zbytky uchovávejte zakryté v lednici až 3 dny.