Bezinková marmeláda s vůní citronu

Bezinková marmeláda s vůní citronu
Příprava: 30 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Existuje něco lákavějšího, než aroma čerstvého chleba, které se line celou domácností a k tomu čerstvé máslo s domácím džemem či marmeládou? Když budou navíc její hlavní ingrediencí bezinky, pak máme o skvělou chuť postaráno.

Ingredience:

  • 1,8 – 2 kg zralých bezinek
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy z chemicky neošetřených citronů
  • 1 sáček pektinu
  • 4 a 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 lžičky másla

Postup:

  • Napustíme kuchyňský dřez čistou vodou a ponoříme do ní všechny bezinky. Je důležité je propláchnout opravdu hodně důkladně, proto je nejdříve namočíme a pak ještě opláchneme pod tekoucí vodou.
  • Potom bereme jeden trs bezinek po druhém a otrháváme opatrně jednotlivé bobule. Měly by být zralé, ať už v modré či černé barvě, ovšem na škodu není ani trocha nedozrálých zelených bobulí, protože obsahují více pektinu a jejich použití bude při výrobě marmelády přínosem.
  • Bezinky přendáme do velkého hrnce a pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme, aby se uvolnily šťávy.
  • Zapneme plotnu na střední teplotu, dáme na ní hrnec s bezinkami a přivedeme k varu, přičemž se snažíme vše rozdrtit, jak nejvíc to jde.
  • Jakmile obsah hrnce dosáhne varu, snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut. Teprve poté odstavíme z plotny.
  • Připravíme si jiný velký hrnec, dáme na něj velké síto s jemnými očky a přelijeme do něj horkou směs.
  • Pomalu a velmi opatrně mačkáme bobule, aby všechna šťáva protekla do druhého hrnce. Necháme zhruba 1 – 2 hodiny odkapat, záleží na jemnosti síta.
  • Do velkého hrnce dáme 3 hrnky šťávy, která mezitím odkapala a přidáme pektin, citronovou šťávu a přivedeme k varu při středně vysoké teplotě.
  • Přisypeme krystalový cukr, přidáme máslo a pomocí dřevěné vařečky mícháme, až směs dosáhne bodu varu.
  • Pokud směs začne hodně pěnit, musíme snížit teplotu a stále míchat.
  • Směs bude pěnit do výšky, takže je potřeba to stále hlídat. Máslo zabrání tomu, aby hladina dosahovala příliš vysoko.
  • Hotovou směs sundáme z plotny a ještě horkou rozdělíme do připravených čistých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
  • Kdo chce, může ještě sklenice 5 minut zavařit, aby měl jistotu, že se na povrchu neutvoří žádné plísně.
  • Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo, kde je stálá teplota.
Luxusní bezinkové želé s citronovou šťávou.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.