Existuje něco lákavějšího, než aroma čerstvého chleba, které se line celou domácností a k tomu čerstvé máslo s domácím džemem či marmeládou? Když budou navíc její hlavní ingrediencí bezinky, pak máme o skvělou chuť postaráno.
Ingredience:
- 1,8 – 2 kg zralých bezinek
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy z chemicky neošetřených citronů
- 1 sáček pektinu
- 4 a 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/4 lžičky másla
Postup:
- Napustíme kuchyňský dřez čistou vodou a ponoříme do ní všechny bezinky. Je důležité je propláchnout opravdu hodně důkladně, proto je nejdříve namočíme a pak ještě opláchneme pod tekoucí vodou.
- Potom bereme jeden trs bezinek po druhém a otrháváme opatrně jednotlivé bobule. Měly by být zralé, ať už v modré či černé barvě, ovšem na škodu není ani trocha nedozrálých zelených bobulí, protože obsahují více pektinu a jejich použití bude při výrobě marmelády přínosem.
- Bezinky přendáme do velkého hrnce a pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme, aby se uvolnily šťávy.
- Zapneme plotnu na střední teplotu, dáme na ní hrnec s bezinkami a přivedeme k varu, přičemž se snažíme vše rozdrtit, jak nejvíc to jde.
- Jakmile obsah hrnce dosáhne varu, snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut. Teprve poté odstavíme z plotny.
- Připravíme si jiný velký hrnec, dáme na něj velké síto s jemnými očky a přelijeme do něj horkou směs.
- Pomalu a velmi opatrně mačkáme bobule, aby všechna šťáva protekla do druhého hrnce. Necháme zhruba 1 – 2 hodiny odkapat, záleží na jemnosti síta.
- Do velkého hrnce dáme 3 hrnky šťávy, která mezitím odkapala a přidáme pektin, citronovou šťávu a přivedeme k varu při středně vysoké teplotě.
- Přisypeme krystalový cukr, přidáme máslo a pomocí dřevěné vařečky mícháme, až směs dosáhne bodu varu.
- Pokud směs začne hodně pěnit, musíme snížit teplotu a stále míchat.
- Směs bude pěnit do výšky, takže je potřeba to stále hlídat. Máslo zabrání tomu, aby hladina dosahovala příliš vysoko.
- Hotovou směs sundáme z plotny a ještě horkou rozdělíme do připravených čistých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
- Kdo chce, může ještě sklenice 5 minut zavařit, aby měl jistotu, že se na povrchu neutvoří žádné plísně.
- Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo, kde je stálá teplota.