Marmeláda z hroznů není úplně typická, ale určitě si její chuť zamilujete na palačinkách, lívanečkách nebo jen tak na chlebu s máslem či šunkou.
INGREDIENCE
- 1 kilo hroznů (barevná varianta dle vašeho výběru)
- 1 hrnek cukru
- ¼ hrnku vody
- špetka soli
POSTUP
- Hrozny nejprve pořádně očistíme a omyjeme a dáme do hrnce společně s vodou.
- Pod pokličkou necháme probublávat asi 10 minut, poté odkryjeme a mícháme asi 20 minut, dokud se šťáva trochu nezredukuje.
- Další krok je rozmixování hroznů, je možné je také propasírovat a přecedit přes plátýnko. Pokud chcete marmeládu s kousky, není třeba mixovat.
- Směs vrátíme zpátky do hrnce a vsypeme cukr a sůl.
- Za občasného míchání necháme probublávat, než směs začne želírovat.
- Jednoduchým testem zjistíte, kdy je marmeláda připravená k plnění do sklenic – kápněte na talíř trochu směsi a uvidíte, jestli ztuhne.
- Pokud ano, můžete plnit skleničky.
- Ještě horké je na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčko chytlo, poté je můžete otočit zpátky.
- Pokud ne, budete mít akorát marmeládu přilepenou na víčku.