Marmeláda z rybízu s vanilkou a badyánem

Marmeláda z rybízu s vanilkou a badyánem
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Tuto voňavou marmeládu si připravte na vánoce a nebo ji dejte jako dárek, který obdarované určitě potěší.

Ingredience:

  • 500 g černého rybízu
  • 500 g cukru krupice
  • 420 ml vody
  • šťáva z jednoho velkého citrónu
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 ks badyánu
  • 60 ml rybízového likéru „rybízák“ – pokud nemáte, tak použijte jiný sladký likér. Dobrou službu udělá i griotka

Postup:

  1. Černý rybíz operte a očistěte.
  2. Do hrnce dejte vodu s rybízem a vařte cca 20 minut, dokud se směs nerozvaří a nezhoustne.
  3. Mezitím, než se rozvaří rybíz si připravte vanilkový lusk.
  4. Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrabete semínka.
  5. Do hotového rozvaru přidejte vyškrabaná semínka z vanilky a také lusk. Přidejte také badyán, citrónovou šťávu a cukr.
  6. Celou směs vařte a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
  7. Po rozpuštění cukru přidejte 30 ml likéru.
  8. Směs vařte na mírném varu a občas zamíchejte dokud nebude mít správnou hustotu.
  9. Správnou hustotu poznáte tak, že na studený talíř dáte kapku marmelády, chvíli necháte odstát a sáhnete prstem na kapku a drží je marmeláda hotová.
  10. Jestliže kapka nezhoustne, vařte ještě 5 minut a vyzkoušejte znova.
  11. Až budete mít požadovanou hustotu, tak odstavte z plotny, vmíchejte zbytek likéru a nechte chvíli odstát.
  12. Naplňte sklenice, zavíčkujte a dejte na 10 minut do vroucí vody.

Lusk vanilky a kousky badyánu můžete také dát do sklenic, tímto ještě více zvýrazníte chuť marmelády.

Marmeláda z černého rybízu ve sklenici a koření.
Zdroj: larderlove.com
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.