Harira je tradiční marocká polévky z cizrny a čočky s čerstvými bylinkami a spoustou koření. Podávejte s plátky citronu a teplým pita chlebem.
INGREDIENCE
- extra panenský olivový olej
- 1 velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 2 nakrájené řapíky řapíkatého celeru
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená
- sůl
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 a ½ lžičky černého pepře
- 1 a ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky kajenského pepře
- 800 g konzervovaných drcených rajčat
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek nasekaného čerstvého koriandru
- 1 šálek zelené čočky, opláchnuté
- 1 šálek červené čočky, opláchnuté
- 400 g konzervované cizrny
- 7 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
- ¼ šálku dlouhozrnné rýže
- klínky citronu k podávání
POSTUP
- Ve velkém hrnci zahřejte 4 lžíce extra panenského olivového oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli, řapíkatý celer a mrkev.
- Dochuťte solí.
- Restujte 5 minut za pravidelného míchání, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte česnek a koření a restujte 1 až 2 minuty za pravidelného míchání.
- Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, koriandr, čočku (zelenou i červenou) a cizrnu.
- Také přidejte špetku soli a vařte 5 minut za občasného míchání.
- Přidejte vývar a zvyšte teplotu.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na nízkou teplotu.
- Zakryjte a nechte 45 minut dusit, dokud nejsou luštěniny zcela uvařené a velmi měkké (občas zkontrolujte a přidejte další vývar nebo vodu).
- Vmíchejte rýži a vařte dalších 15 minut nebo dokud není rýže zcela uvařená.
- Podávejte s klínky citronu.