Lahodný salát z mrkve a červené řepy se zálivkou z kmínu, pomeranče a citronu a fetou je výživný a šťavnatý, a skvěle se hodí jako příloha k masu a rybám.
Ingredience
- 500 g mrkve, oloupané
- 340 g čerstvé řepy (asi 2 střední řepy), ořezané a oloupané (škrabkou na zeleninu)
- 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
- ¼ šálku čerstvé citronové šťávy
- ¼ šálku čerstvé pomerančové šťávy
- 1 lžička mořské soli
- ¾ čajové lžičky mletého kmínu
- ¾ lžičky papriky
- 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje lisovaného za studena
- 110 g sýru feta, rozdrobeného
Postup
- Pomocí krouhače zeleniny v kuchyňském robotu nastrouhejte mrkev a červenou řepu.
- Přeneste zeleninu do servírovací mísy.
- Přidejte bylinky do servírovací mísy.
- Ve střední misce nebo v nádobě se šroubovacím uzávěrem smíchejte citronovou šťávu, pomerančovou šťávu, mořskou sůl, kmín, papriku a olivový olej.
- Mrkvovou směs zalijte trochou zálivky, tak aby byla lehce obalená, a promíchejte.
- V případě potřeby přidejte další.
- Na salát přidejte fetu a dochuťte.
Přinášíme vám také recepty na mrkvové pomazánky 6x jinak, které se skvěle hodí jako pohoštění pro vaše hosty, ale i jako zdravá svačina pro děti.