Příprava: 75 minut
Vaření: 150 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 50 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg másla nebo rostlinného tuku
- 2,5-3 dl mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
Kvásek:
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce mouky
- trochu mléka
Ořechová nádivka s kakaem (nebo jiná libovolná nádivka):
- 12 dkg cukru
- 12 lžic vody
- 12 dkg umletých ořechů
- 10 dkg jemné strouhanky (perníku)
- 2 lžíce kakaa
- citronová kůra
Postup receptu
- Nejdříve připravíme kvásek
- Rozdrobené droždí dáme do hrnku, přidáme cukr, 2 lžíce mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme kvásek kynout, až zdvojnásobí svůj objem
- Do mísy prosejeme mouku, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme rozehřátý tuk, žloutky, špetičku soli a vypracujeme vláčné těsto, které nenecháme kynout
- Nevykynuté těsto rozdělíme na čtyři části, z každé vyválíme kulatý plát, který rozdělíme na 8 trojúhelníků
- Na širší konec poklademe nádivku a rohlíčky svinujeme od nejširší části ke špičce
- Přeneseme na plech, potřeme bílkem rozšlehaným s trochou mléka a upečeme
- Hotové rohlíčky vydatně pocukrujeme
Příprava nádivky:
- Cukr zalijeme v kastrolku troškou vody, přidáme kakao a rozmícháme
- Dolijeme zbývající vodu a vaříme 5 minut
- Pak přidáme strouhané ořechy, strouhanku, zamícháme a odstavíme
- Okořeníme citronovou kůrou nebo vanilkou
- Do nádivky můžeme přidat i 2 lžíce pikantní zavařeniny, rozinky, rum