O prvním československém prezidentovi je známo, že mezi jeho oblíbené pokrmy patřila ovesná kaše, vejce naměkko a ryby.
Na Vánoce na jeho stole nesměl nikdy chybět jeden druh cukroví, ten po něm dnes nese i jeho jméno.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na Masarykovo cukroví!
S ořechy lískovými i vlašskými, s vanilkou i kakaem, a dokonce i s medovinou!
Naše recepty
Několik praktických informací na závěr
Masarykovo cukroví je samozřejmě již podle svého názvu spojeno s prvním československým prezidentem, Tomášem Garrigueem Masarykem, který na něj údajně nedal dopustit. Toto vánoční pečivo je velmi jednoduché a má vždy svůj charakteristický tvar, která vznikne nakrájením válečků těsta na přibližně centimetr silné plátky. Pokud jde o průměr těchto plátků, doporučují se přibližně 3-4 centimetry. Někdy se můžete dočíst, že vzhled tohoto cukroví připomíná knoflíky kabátu.
Masarykovo pečivo lze připravit v několika variantách, s kakaem, vanilkou, ozvláštněné rumem či medovinou, do které se namáčejí ořechy. I když alkohol nepoužijete, nezapomeňte ořechy namočit do vody, aby byly měkčí. Pokud jde o druh ořechů, můžete použít jak lískové, tak vlašské.