Lískové oříšky jsou tradiční ingrediencí, ze které se tento druh vánočního pečiva připravuje. Lze je ale nahradit též ořechy vlašskými.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 170 g celých lískových oříšků
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 PL neslazeného kakaového prášku
- směs moučkového a vanilkového cukru na obalení
Postup:
- Lískové oříšky namočte na dobu 2 hodin do studené vody.
- Smíchejte mouku, cukr, máslo, žloutek a kakao a vypracujte ručně v těsto.
- Přidejte suché lískové oříšky.
- Z těsta vytvarujte váleček a zabalený do potravinové fólie ho vložte na noc do ledničky.
- Další den nožem váleček nakrájejte na plátky silné přibližně jeden centimetr.
- Tyto plátky vložte na pečicím papírem vystlaný plech.
- Předehřejte si troubu na 180°C a pečte přibližně 10 minut.
- Ještě teplé Masarykovo cukroví poté obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.