Tyto úžasné řezy s náplní z mascarpone s čerstvými jahodami v italském stylu jsou krásně lehké a proto skvěle fungují jako luxusní letní dezert. Užijte si ho!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 80 g cukru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 3/4 šálku studeného másla, nakrájeného na 0,5 cm kostky
- 1 velké vejce plus 1 velký žloutek
- ¼ šálku plnotučného mléka
Na náplň:
- 230 g mascarpone, pokojové teploty
- 170 g řeckého jogurtu
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g krystalového cukru
- 30 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 kg jahod, oloupaných a nakrájených na plátky
K servírování:
- med, cukr, čerstvá bazalka nebo lístky máty (volitelně)
Postup
- Mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva 3krát nebo 4krát promíchejte v kuchyňském robotu.
- Máslo rozetřete do moučné směsi a zapracujte, dokud nebude směs vypadat pískově a neuvidíte žádné kousky másla.
- Vyšlehejte vejce, žloutek a mléko.
- Nalijte do moučné směsi a několikrát promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
- Přidejte po kapkách trochu ledové vody, pokud se těsto zdá suché.
- Vyjměte těsto z mísy a jemně ho prohněťte, abyste vytvořili kouli.
- Kouli těsta vyrovnejte do tvaru kotouče, zabalte do potravinářské fólie a chlaďte v lednici asi 1 hodinu, dokud těsto nebude pevné, ale ne tvrdé.
- Pokud je těsto příliš studené a nepružné, nechte ho 15 minut odležet, dokud nebude zpracovatelné.
- Těsto lehce poprašte moukou a dejte na lehce pomoučněnou plochu.
- Zakryjte velkým kusem potravinářské fólie a těsto rozválejte na kruh o průměru 30 cm.
- Opatrně sloupněte fólii, z těsta udělejte váleček a rozviňte ho na 25 cm čtvercovou formu s odnímatelnou základnou.
- Těsto vtlačte do formy a vytáhněte ho po stranách až k vrchu formy, přebytek odřízněte.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Mascarpone, jogurt, vejce, vanilku, cukr, mouku a sůl vyšlehejte v elektrickém mixéru s lopatkovým nástavcem nebo v kuchyňském robotu do hladka.
- Přendejte na těsto ve formě.
- Formu položte na plech a pečte, dokud se náplň nepřestane třást ve středu, 30 – 37 minut.
- Nechte zcela vychladnout ve formě a poté z formy vyjměte.
- Zabalte moučník do potravinářské fólie a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Těsně před podáváním naaranžujte na moučník jahody.
- Pokapejte medem nebo posypte cukrem a podle chuti ozdobte lístky čerstvé máty nebo bazalky.