Tenhle banánový moučník se vám bude doslova rozplývat na jazyku a jeden kousek vám rozhodně nebude stačit.
Ingredience:
Na korpus:
- 1/2 kostky čerstvého neslaného másla
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce velikosti L
- 2 velké banány
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 polévkové lžíce rumu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce mléka
- 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Na polevu:
- 1 balení čokoládové polevy
- 1 polévková lžíce másla
- 1 – 2 lžíce vroucí vody
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C. Kulatou dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Do mísy dáme změklé máslo s cukrem a šleháme do pěny.
- Poté po jednom zašleháme vejce a vanilkovou esenci.
- Přimícháme banány, které ještě předtím rozmačkáme vidličkou a znovu promícháme, aby se suroviny pěkně spojily.
- Mléko smícháme se sodou, vlijeme do mísy a zamícháme.
- Mouku promísíme s kypřícím práškem do pečiva a vmícháme do směsi. Mícháme tak dlouho, až bude těsto hladké a jemné.
- Hotové těsto přelijeme do nachystané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 40 – 45 minut.
- Jakmile je špejle po zapíchnutí do střední části těsta čistá, můžeme buchtu vynadat a nechat 10 minut odpočívat. Teprve poté ji vyklopíme na kuchyňský drátěný stojan, aby zcela vychladla.
- Ve chvíli, kdy je buchta studená, můžeme se pustit do přípravy polevy.
- V malé misce smícháme čokoládovou polevu, s máslem a horkou vodou. Mícháme do hladké konzistence. Pak už jen stačí přenést na dort a rozetřít po celém povrchu i po stranách.
Tip: Pokud potřebujete připravit dort k nějaké příležitosti a máte mezi hosty někoho, kdo nemá rád banány, zkuste připravit jiné recepty na dortové korpusy.