Zkuste se tentokrát inspirovat Indií! Tyto rolky se tam tradičně připravují o Vánocích, tak proč to nezkusit i u vás doma? Datle a vlašské ořechy zabalené do máslového těsta a upečené do zlaté dokonalosti si určitě oblíbíte.
Ingredience
- 100 gramů slaného másla
- 75 gramů moučkového cukru, prosátého
- 1 velké vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 gramů prosáté hladké mouky
- 40 datlí, vypeckovaných
- 20 celých jader vlašských ořechů
- 1 žloutek
- 2 lžičky vody nebo mléka
Postup
- Do velké mísy přidejte máslo a moučkový cukr.
- Šlehejte na nízkou rychlost, dokud se cukr nezapracuje, poté rychlost zvyšte na středně vysokou a šlehejte, dokud není směs lehká a nadýchaná, přičemž jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny a dno mísy.
- Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání při středně vysoké rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte mouku (prosátou) ve 2 dávkách a s každým přidáním šlehejte na nízkou rychlost, dokud těsto nevypadá drobivě.
- Pomocí prstů smíchejte směs dohromady.
- Těsto rozdělte na dvě části.
- Každou polovinu vytvarujte zhruba do čtverce a zabalte do potravinářské fólie.
- Těsto dejte na 30 minut do lednice.
- Vlašské ořechy nakrájejte na půlky.
- Do středu datle vložte polovinu vlašského ořechu.
- Opakujte se zbytkem datlí a půlkami vlašských ořechů.
- Předehřejte troubu na 180°C na 15 minut.
- Na čisté pracovní ploše těsto rozválejte na tloušťku asi 0,3 cm.
- Pokud zjistíte, že se těsto lepí na vál, přikryjte ho pečícím papírem a pokračujte ve válení.
- Ořízněte okraje.
- Nakrájejte na 4 cm proužky nebo podle velikosti datlí.
- Na jeden okraj proužku položte datli, rolujte, dokud se zcela nezabalí do těsta a nebude mít mírný přesah.
- Odřízněte přebytečnou část a jemným zatlačením rolku uzavřete.
- Stejný postup opakujte se zbytkem těsta a odřezky těsta.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Do misky přidejte vaječný žloutek.
- Přidejte dvě lžičky vody, promíchejte.
- Každou rolku potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte po dobu 20 až 25 minut, nebo dokud není vršek lehce zlatavý.
- Doba pečení bude záviset na tloušťce těsta.
- Rolky nechte 5 minut vychladnout na plechu.
- Poté je přendejte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.