Máslové rolky plněné datlemi a vlašskými ořechy

Máslové rolky plněné datlemi a vlašskými ořechy
Příprava: 40 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 30

Zkuste se tentokrát inspirovat Indií! Tyto rolky se tam tradičně připravují o Vánocích, tak proč to nezkusit i u vás doma? Datle a vlašské ořechy zabalené do máslového těsta a upečené do zlaté dokonalosti si určitě oblíbíte.

Ingredience

  • 100 gramů slaného másla
  • 75 gramů moučkového cukru, prosátého
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 gramů prosáté hladké mouky
  • 40 datlí, vypeckovaných
  • 20 celých jader vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky vody nebo mléka

Postup

  • Do velké mísy přidejte máslo a moučkový cukr.
  • Šlehejte na nízkou rychlost, dokud se cukr nezapracuje, poté rychlost zvyšte na středně vysokou a šlehejte, dokud není směs lehká a nadýchaná, přičemž jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny a dno mísy.
  • Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání při středně vysoké rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přidejte mouku (prosátou) ve 2 dávkách a s každým přidáním šlehejte na nízkou rychlost, dokud těsto nevypadá drobivě.
  • Pomocí prstů smíchejte směs dohromady.
  • Těsto rozdělte na dvě části.
  • Každou polovinu vytvarujte zhruba do čtverce a zabalte do potravinářské fólie.
  • Těsto dejte na 30 minut do lednice.
  • Vlašské ořechy nakrájejte na půlky.
  • Do středu datle vložte polovinu vlašského ořechu.
  • Opakujte se zbytkem datlí a půlkami vlašských ořechů.
  • Předehřejte troubu na 180°C na 15 minut.
  • Na čisté pracovní ploše těsto rozválejte na tloušťku asi 0,3 cm.
  • Pokud zjistíte, že se těsto lepí na vál, přikryjte ho pečícím papírem a pokračujte ve válení.
  • Ořízněte okraje.
  • Nakrájejte na 4 cm proužky nebo podle velikosti datlí.
  • Na jeden okraj proužku položte datli, rolujte, dokud se zcela nezabalí do těsta a nebude mít mírný přesah.
  • Odřízněte přebytečnou část a jemným zatlačením rolku uzavřete.
  • Stejný postup opakujte se zbytkem těsta a odřezky těsta.
  • Položte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Do misky přidejte vaječný žloutek.
  • Přidejte dvě lžičky vody, promíchejte.
  • Každou rolku potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte po dobu 20 až 25 minut, nebo dokud není vršek lehce zlatavý.
  • Doba pečení bude záviset na tloušťce těsta.
  • Rolky nechte 5 minut vychladnout na plechu.
  • Poté je přendejte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.
Plněné máslové rolky na svátečním tácu. Vedle je položen hrnek s kávou a mistička oříšků.
www.aromaticessence.co

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.