Máte nejradši máslové sušenky? Udělejte si je poctivě a po domácku. Navíc s barevnou polevou budou vypadat opravdu skvěle a budou tak slavnostně zdobit váš stůl.
Ingredience na sušenky
- ½ hrnku másla
- 1 hrnek cukru
- 1ks vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu (můžete nahradit kvalitním vanilkovým cukrem)
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 2 hrnky hladké mouky
Ingredience na polevu
- 3 hrnky moučkového cukru
- 2 lžíce sušených bílků (můžete nahradit 2 většími bílky)
- ¼ hrnku vody (pokud použijete čerstvé bílky, vodu nepotřebujete)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- potravinová barviva
Postup
- Pomocí elektrického mixéru míchejte ve velké míse máslo a cukr, dokud směs není lehká a nadýchaná. Přidejte vejce a vanilku.
- Snižte otáčky na minimum a vsypte prášek do pečiva a sůl. Postupně přidávejte mouku, dokud těsto není důkladně promíchané.
- Vytvořte z něj kouli a těsně ji obalte do potravinové fólie. Dopřejte jí minimálně hodinu v chladničce, dokud není pevná. Ideálně ji nechte v chladu odpočívat celou noc.
- Troubu předehřejte na 175°C. Plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto vyjměte z lednice a počkejte 5-10 minut.
- Na pomoučněné pracovní desce vyválejte tenké těsto. Pomocí vykrajovátek ve tvaru vejce vytvořte malá vajíčka. Ze zbytků opět uplácejte kouli, vyválejte ji a pokračujte ve vykrajování.
- Pečte 8-10 minut podle tloušťky těsta. Nechte asi minutu zchladnout a poté sušenky přesuňte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Na polevu smíchejte sušené bílky a moučkový cukr. Přidejte vodu a vanilkový extrakt a míchejte ručním mixérem na střední otáčky, dokud směs nebude hladká. Pokud bude poleva moc hustá, přidejte vodu, pokud bude příliš tekutá, dodejte cukr.
- Rozdělte polevu do několika mističek a obarvěte je vybranými potravinovými barvivy. Nezapomeňte na to, že pokud pokud použijete tekutá barviva, bude to mít vliv na konzistenci polevy, případně potom přidejte cukr.
- Pomocí zdobičky naneste polevu na sušenky. Pokud budete přidávat druhou vrstvu v bílé nebo jiné barvě, počkejte před dalším zdobením aspoň hodinu, aby již nanesená poleva dobře ztuhla.
Baví vás péct? Vyzkoušejte některé z našich cukroví na Velikonoce. Užijte si sladké pečení na svátky jara!