Maso pod peřinou není krycí název pro dobře schované zbytky od večeře, ale způsob pečení, kdy dalšími ingrediencemi pokryjeme připravované maso.
My si pro vás tentokrát připravili recepty na maso pod peřinou 5x jinak, kde vám představíme nejen různá masa, ale i různé druhy peřinek.
Vyzkoušejte třeba sýrovou, celerovou či batátovou peřinku.
Pochutnáte si!
Naše recepty
Příprava masa
- U kořenění je nejlépe postupovat tak, že buď kořeníme více maso nebo peřinku. Nezapomínáme na to, aby koření ladilo s dalšími surovinami.
- U hovězího a vepřového masa volíme postup obvyklý u zapékání. Připravené maso opečeme rychle na tuku po obou stranách, aby se vytvořila kůrka, která nebude propouštět při dalším pečení šťávu z masa, a to tak zůstane šťavnaté.
- Pak maso narovnáme do pekáčku nebo zapékací misky a podlijeme výpekem.
- Peřinku dáváme podle jejího složení hned nebo až na téměř měkké maso.
Peřina na maso
- Peřinka by neměla být jen jednotlivé suroviny, které se zapékají společně s masem, ale měla by se podobat nákypu.
- Peřinka ze sýrů je nejrychlejší a nejdostupnější. Často používaným sýrem je tvrdý strouhaný sýr eidam nebo chuťově výraznější uzený sýr.
- Ale může to být i Niva nebo některé tavené sýry.
- Sýry doplňujeme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem a vejci. Vejce můžeme do sýrové směsi jen zamíchat nebo z bílků ušlehat sníh, který sýrovou peřinku nakypří.
- Pro zpestření můžeme přidat i jemně krájenou šunku, sterilovaný hrášek nebo jinou zeleninu.
- Sýrová peřinka je rychle zapečená, takže ji dáváme až na měkké maso.
Už máte upečeno i s peřinou? Pochlubte se přátelům na Facebooku, je to jednoduché, pod textem je k tomu modré tlačítko!