V tomto pokrmu je tolik skrytých vrstev chutí! Jemné masové kuličky z mletého hovězího masa a ricotty v kombinaci s bohatou omáčkou z lilku a pečených paprik spolu s orzem vytváří naprosto luxusní pochoutku, kterou navíc připravíte v jedné pánvi.
Ingredience
- 200 g těstovin orzo
- 150 g nastrouhané mozzarelly
- 1 lilek, nakrájený na malé kostičky
- 1 plechovka (400 g) drcených rajčat
- 1 malá sklenice (280 g) pečených paprik, scezená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 250 ml kuřecího vývaru
- po 1 lžičce: uzená paprika, sušené oregano, sušený tymián, sušená bazalka, chilli vločky
- sůl + černý pepř dle chuti
- čerstvý tymián, na posypání
- olivový olej
Na masové kuličky:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce ricotty
- po 1 lžičce: uzená paprika, sušené oregano, kmín
- 1 stroužek česneku, nasekaný nebo nastrouhý
Postup
- Do vysokorychlostního mixéru přidejte drcená rajčata, vývar, pečené papriky a rajčatový protlak.
- Rozmixujte do hladka.
- Vložte strouhanku a mléko do velké mísy a dobře promíchejte, aby se spojily.
- Odstavte na 5 minut.
- Mezitím si nakrájejte lilek, šalotku a nasekejte česnek.
- Do směsi strouhanky a mléka přidejte hovězí maso, vejce, česnek, ricottu, koření, sůl a pepř.
- Míchejte pomocí rukou, dokud se vše nespojí.
- Směs tvarujte do kuliček.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje.
- Masové kuličky ze všech stran opečte, vyjměte z pánve.
- Do stejné pánve přidejte šalotku a česnek, restujte 2-3 minuty do změknutí.
- Přidejte 3 lžíce olivového oleje a poté kostky lilku.
- Vařte 5 minut a přidejte orzo.
- Míchejte a vařte 1 minutu.
- Vmíchejte rajčatovou omáčku, sůl, pepř a koření.
- Přiveďte k varu, přikryjte a na velmi mírném ohni vařte 8 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Čas od času promíchejte vařečkou.
- V případě potřeby přidejte trochu vody.
- Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.
- Do omáčky přidejte masové kuličky, vařte 5 minut nebo dokud nebude orzo al dente.
- Posypte mozzarellou a čerstvým tymiánem.
- Vložte do trouby a pečte, dokud se mozzarella nerozpustí a nezezlátne, asi 10 minut.
- Servírujte!
Uvařte si dokonalou rajskou omáčku! Máme pro vás 4 recepty, které zvládne opravdu každý.