Recept na bun cha s masovými kuličkami si zamilujete. Klasický vietnamský pokrm Bun Cha , který se skládá z grilovaných vepřových masových kuliček podávaných s čerstvými bylinkami a nudlemi.
Ingredience na vepřové koule
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce tekutého medu
- 2-3 jarní cibulky nakrájené najemno
- 1-2 snítky koriandru nasekané nadrobno
- 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
Ingredience na omáčku
- 2 lžíce moučkového cukru
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce rybí omáčky
- 4-6 lžic vody
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 1 nasekaná chilli paprička (dle chuti)
Ostatní ingredience
- 300 g rýžových nudlí
- 1-2 malé mrkve, nastrouhané najemno
- salátová okurka nakrájená na tenké tyčinky
- fazolové klíčky
- máta
- koriandr
- bazalka
Postup
- Ve velké míse smíchejte mleté vepřové maso, rybí omáčku, cukr, sůl, pepř, med, jarní cibulku, koriandr a česnek.
- Směs dejte na 30-60 minut do lednice, aby se rozvinuly chutě a směs ztuhla.
- Z vepřové směsi vytvarujte malé karbanátky o velikosti golfového míčku a poté je lehce zploštěte.
- Rozpalte velkou pánev s trochou rostlinného oleje a osmažte karbanátky, dokud nezezlátnou a nezkaramelizují.
- Poté ve střední misce rozmíchejte cukr v citronové šťávě.
- Přidejte rybí omáčku, vodu, česnek a chilli. Míchejte, dokud se nespojí a odstavte asi na 10-15 minut.
- Nudle připravte podle návodu na obalu.
- Na dno misky nebo talíře položte trochu salátu a zeleniny, na salát položte hrst nudlí. Navrch položte několik masových kuliček a ozdobte trochou bylinek.
- Nakonec vše pokapejte vietnamskou omáčkou a promíchejte.