Tyto šťavnaté řecké masové kuličky jsou naprosto TOP! Kuličky jsou zvenku lehce křupavé, jsou příjemně ochucené červenou cibulí, čerstvou petrželkou, mátou a sušeným oregánem. Podávejte je jako předkrm s tzatiki a pita chlebem nebo jako hlavní jídlo se salátem.
Ingredience
Na masové kuličky:
- 1 červená cibule, nastrouhaná
- 500 g hovězího mletého masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 2 stroužky česneku, lisované
- 60 g panko strouhanky (nebo použijte normální)
- 1 vejce
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, jemně nasekané
- 6 velkých lístků máty, jemně nasekaných
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 3/4 lžičky soli
- černý pepř dle chuti
- 1/2 šálku hladké mouky
- 3 lžíce olivového oleje
K podávání:
- jemně nakrájená petrželka (volitelně na ozdobu)
- pita chléb
- řecký jogurt
- tzatziki
Postup
- Nastrouháme cibuli rovnou do velké mísy a poté přidáme všechny zbývající ingredience na masové kuličky kromě mouky a oleje.
- Pomocí rukou dobře promícháme tak, aby byla směs hladká a vše bylo krásně spojené.
- Klidně směs na hodinu odložíme do lednice, usnadní to tvarování kuliček a budou lépe držet tvar.
- Kuličky odměřujeme tak, že je vrchovatě nabereme na polévkovou lžíci.
- Poté je vyválíme na pracovní ploše – mělo by jich být cca 32 – 35.
- Většinu oleje rozehřejeme ve velké pánvi na středně vysokém plameni (měl by pokrýt povrch pánve).
- Kuličky smažíme ve 2 až 3 dávkách.
- Lehce je vždy ponoříme do mouky, přebytečnou mouku setřeseme a vložíme na pánev.
- Otáčíme je a smažíme 5 až 6 minut, dokud nezezlátnou.
- Vyndáme na talíř, přikryjeme, aby zůstaly teplé a opakujeme se zbylými kuličkami.
- Podáváme ozdobené petrželkou s pita chlebem a tzatziki nebo samotné s řeckým salátem.
Vyzkoušejte i naše další recepty na masové kuličky! Máme pro vás pečené, dušené i smažené varianty.