Připravte si tento působivý a lahodný dezert s náplní z mascarpone. Ozdobte celý pokrm ovocem a užijte si jeho jedinečnou chuť.
Ingredience
Dortový korpus:
- 200 g špenátu
- 2 vejce
- ½ šálku cukru
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 a ¼ šálku mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
Krém:
- 150 ml smetany ke šlehání (30 %)
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru
- 100 g mascarpone
Postup
- Rozmrazte špenát a, pomocí sítka, z něj odstraňte všechnu přebytečnou vodu. Abyste dosáhli jemné konzistence, rozmixujte špenát v mixéru – získáte tak jemné špenátové pyré.
- Ve velké misce rozšlehejte vejce s cukrem, dokud nezískáte hustou a nadýchanou směs. Míchejte a postupně přidávejte olej. Nakonec přidejte špenát a znovu promíchejte.
- Mouku prosejte sítem a přidejte do ní prášek do pečiva a sodu. Promíchejte.
- Moučnou směs přisypte do vaječné směsi a zamíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Hotové těsto vlijte do formy na pečení, kterou jste vyložili pečícím papírem.
- Pečte 40 minut na 180 °C. Následně vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Zatímco těsto chladne, připravte si krém.
- Šlehačku vyšlehejte dotuha a přidejte moučkový cukr. Šlehejte další minutu a přidejte mascarpone. Znovu šlehejte, dokud nebude vše dobře promícháno.
- Následně vychladlý dort rozřízněte, horizontálně, na polovinu a první vrstvu pokryjte připraveným krémem. Tuto vrstvu přikryjte druhou polovinou upečeného těsta.
- Horní část mechového dortu ze špenátu pokryjte ovocem dle vlastní chuti. Krásně na dezertu vypadají borůvky nebo zrnka z granátového jablka.
- Před podáváním nechte pokrm odpočívat 30 minut.