Tento dort ze špenátu je jasně zelený, ale chuť špenátu vyprchá, takže vám vzikne krásný dezert s vanilkovou chutí. Je vynikající a o něco zdravější než běžné dorty. Ideální jako narozeninový dort, ale hodí se pro každou příležitost.
INGREDIENCE
- 3 šálky (150 g) čerstvého špenátu
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálku (150 g) cukru
- ⅔ šálku (100 g) hladkého jablečného pyré
- ½ šálku (100 ml) rostlinného oleje
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Na vanilkovou polevu:
- 75 g másla
- 2 šálky (250 g) moučkového cukru, prosetého
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mléka
- posypky na ozdobu (volitelně)
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Dvě 20 cm dortové formy vymažeme tukem a vyložíme pečícím papírem.
- Špenát dusíme, dokud nezvadne.
- Vložíme ho pod studenou vodou, slijeme a vytlačíme přebytečnou vlhkost.
- Tyčovým mixérem ho rozmixujeme na kaši a dáme stranou.
- Vejce, olej, vanilku, jablečné pyré a cukr dobře prošleháme.
- Zašleháme špenátové pyré.
- Prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl a jemně promícháme, aby se vše spojilo.
- Nalijeme do připravených forem a pečeme 25 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
- Necháme 5 minut ochlazovat ve formě a poté otočíme na mřížku, aby nám dorty zcela vychladly.
- Všechny ingredience na vanilkovou polevu šleháme dohromady, dokud nebudou nadýchané.
- Je-li třeba, přidáme ještě trochu mléka nebo moučkového cukru (pro ideální konzistenci).
- Necháme v chladu, dokud nebudeme připraveni polevu namazat na zcela vychladlý dort.
- V případě potřeby ozdobíme posypem.
Inspirujte se také našimi dalšími recepty na těstoviny se špenátem. Jsou rychlé a luxusní!