Vepřové medailonky ve smetanové omáčce se žampiony vás během chladných dní krásně zahřejí. Navíc je tento recept tak rychlý a snadný, že ho zvládnete připravit i během náročného pracovního týdne.
Co budete potřebovat
- 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 450 g
- 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
- 450 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 velký stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- ½ šálku bílého vína
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 šálek smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Z vepřové panenky odstraňte ostrým nožem stříbrnou kůži.
- Nakrájejte na cca 5 cm medailonky.
- Medailonky dlaní mírně zploštěte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Připravte si žampiony, cibuli, česnek, tymián a petrželku.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Opékejte vepřové medailonky ve 2 dávkách (nebo více v závislosti na velikosti vaší pánve) přibližně 2 minuty z každé strany, nebo dokud nebudou pěkně opečené.
- Vyndejte na talíř a dejte stranou.
- Ztlumte plamen na mírný.
- V případě potřeby přidejte ještě kapku oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli.
- Restujte za stálého míchání 3–4 minuty nebo dokud nezačne měknout.
- Přidejte žampiony, česnek a tymián.
- Míchejte a vařte 5-7 minut nebo dokud houby nezměknou.
- Přidejte bílé víno a dijonskou hořčici.
- Mírně zahřejte a nechte 2-3 minuty provařit, aby se omáčka trochu zredukovala.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Přidejte vepřové maso zpět do pánve i s nahromaděnou šťávou.
- Přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 5 minut, dokud maso neukáže na teploměru teplotu 63 stupňů Celsia nebo nebude uprostřed jen lehce růžové.
- Posypte čerstvou petrželkou a podávejte.
- Zbytky uchovávejte v lednici po dobu 3 dnů.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?