Tak tohle je naprostá bomba! Pokud se chcete předvést, před těmi nejnáročnějšími strávníky, naservírujte jim tuhle delikatesu a uvidíte, že si maximálně pochutnají. Srnčí medailonky servírované s omáčkou z brusinek a červeného vína a podávané s kaší z brambor s lanýži. Mňam!
Co budete potřebovat
Na bramborovou kaši:
- 1 nakládaný lanýž (ze sklenice)
- 600 g moučných brambor
- sůl
- 100 ml mléka
- 1 špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 60 g másla
- 2 lžíce lanýžového oleje
Na srnčí medailonky:
- 8 srnčích medailonů (každý o hmotnosti asi 80 g)
- hrubě mleté pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 8 bobkových listů
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 100 ml červeného vína
- ½ červené cibule
- 125 ml srnčího vývaru
- 200 g sušených brusinek
- čerstvě mletý pepř
- 2 snítky rozmarýnu
- kukuřičný škrob
Postup
- Lanýže sceďte v cedníku a sesbírejte veškerou tekutinu.
- Brambory oloupejte, opláchněte a vařte ve vroucí osolené vodě asi 25 minut.
- Brambory sceďte a dejte stranou.
- Mléko se špetkou soli, muškátovým oříškem a máslem přiveďte k varu.
- Uvařené brambory rozšťouchejte šťouchadlem na brambory přímo v mléce, přidejte 50 ml nasbírané lanýžové tekutiny a přidejte k bramborám.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti a udržujte v teple.
- Nakládaný lanýž nasekejte nadrobno a smíchejte s lanýžovým olejem.
- Medailonky opláchněte, osušte a posypte hrubě mletým pepřem.
- Na pánvi rozehřejte olej a medailonky opečte z obou stran.
- Vyjměte z pánve a udržujte v teple.
- Na stejné pánvi opečte bobkové listy, vyjměte je a udržujte v teple.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Opláchněte rozmarýn a osušte.
- Do stejné pánve přidejte brusinky, pomerančovou kůru, rozmarýn a nakrájenou cibuli a několik minut restujte.
- Polijte pánev vínem a redukujte, dokud se téměř všechno víno neodpaří.
- Přidejte vývar a vařte 10 minut na mírném ohni.
- Odstraňte rozmarýn z pánve.
- Smíchejte kukuřičný škrob s trochou studené vody a přidejte do pánve.
- Na teplý talíř naaranžujte bobkové listy a poklaďte srnčími medailonky.
- Maso pokapejte brusinkovou omáčkou.
- K masu servírujte bramborovou kaši a ozdobte nakrájenými lanýži.
- Ihned podávejte.