Medové kuličky bez salka

Medové kuličky bez salka
Příprava: 30 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 35

Tento recept na kuličky s medem je řeckou verzí této sladkosti. Jsou vyrobené z jednoduchého těsta, smažené dokud nemají zlatavý a křupavý povrch, zatímco uvnitř jsou stále měkké. Na závěr jsou ponořené do sladkého sirupu a ozdobený cukrem a ořechy.

Co budeme potřebovat

Na kuličky

  1. 250 ml vlažné vody
  2. 2 lžíce cukru
  3. 2 lžíce aktivního sušeného droždí
  4. 750 g hladké mouky
  5. 2 lžíce kukuřičného škrobu
  6. 250 ml vlažného mléka
  7. 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  8. olej na smažení (použila jsem hroznový olej)

Na posypání

  1. 85 g drcených ořechů
  2. mletá skořice
  3. moučkový cukr

Na sirup

  1. 250 ml vody
  2. 250 g medu
  3. 200 g cukru

Postup

  1. Ve velké míse smícháme vodu, cukr a droždí.
  2. Směs odstavíme na 10 minut, dokud kvásek nevzejde a nezpění.
  3. Přidáme mouku, kukuřičný škrob, mléko a olivový olej.
  4. Promícháme vařečkou, aby se vše spojilo, a poté hněteme asi 5 minut, dokud nebude těsto hladké.
  5. Mísu zakryjeme plastovou fólií a dáme ji na 1 hodinu teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Zatímco těsto kyne, připravíme si medový sirup.
  7. V malém hrnci smícháme vodu s cukrem a medem.
  8. Promícháme a přivedeme k varu.
  9. Poté stáhneme teplotu a necháme asi 20 minut probublávat.
  10. Sirup sundáme z plotny a dáme ho stranou vychladnout.
  11. Když je těsto nakynuté, promačkáme ho, aby se vyfouklo.
  12. Ruce si lehce naolejujeme.
  13. Rukama vytvarujeme z těsta malé kuličky a uložíme je na plech.
  14. Malý kastrol naplníme asi do ½ olejem.
  15. Olej začneme zahřívat na střední teplotu, dokud nebude bublat.
  16. Vedle si připravíme si velký tác vyložený papírovou utěrkou.
  17. Opatrně začneme přidávat medové kuličky do rozehřátého oleje.
  18. Kuličky smažíme asi 2 až 3 minuty, dokud nejsou ze všech stran dozlatova opečené.
  19. Osmažené kuličky přendáme na plech vyložený papírovou utěrkou a krátce necháme okapat.
  20. Poté kuličky ponoříme do připraveného sirupu.
  21. Jakmile budeme mít všechny kuličky obalené v medu a na servírovacím talíři, pokapeme je dalším sirupem a před podáváním je posypeme mletým cukrem, skořicí a ořechy.

Zaujaly vás chutě Řecka a chtěli byste ochutnat další tradiční řecké dobroty? Pusťte se s námi do přípravy této řecké baklavy, která je taktéž plná medu a navrch je navíc krásně křupavá!

Nadýchané kuličky z medu z kynutého těsta s kávou a ořechy.
Zdroj: cookingtheglobe.com

Když už jsme u těch medovníkových kuliček, co takhle vyrobit o něco větší zákusek? Třeba jeden z těchto medových zákusků, který ocení každý milovník sladkého.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.