Tento recept na kuličky s medem je řeckou verzí této sladkosti. Jsou vyrobené z jednoduchého těsta, smažené dokud nemají zlatavý a křupavý povrch, zatímco uvnitř jsou stále měkké. Na závěr jsou ponořené do sladkého sirupu a ozdobený cukrem a ořechy.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 250 ml vlažné vody
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce aktivního sušeného droždí
- 750 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 250 ml vlažného mléka
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- olej na smažení (použila jsem hroznový olej)
Na posypání
- 85 g drcených ořechů
- mletá skořice
- moučkový cukr
Na sirup
- 250 ml vody
- 250 g medu
- 200 g cukru
Postup
- Ve velké míse smícháme vodu, cukr a droždí.
- Směs odstavíme na 10 minut, dokud kvásek nevzejde a nezpění.
- Přidáme mouku, kukuřičný škrob, mléko a olivový olej.
- Promícháme vařečkou, aby se vše spojilo, a poté hněteme asi 5 minut, dokud nebude těsto hladké.
- Mísu zakryjeme plastovou fólií a dáme ji na 1 hodinu teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Zatímco těsto kyne, připravíme si medový sirup.
- V malém hrnci smícháme vodu s cukrem a medem.
- Promícháme a přivedeme k varu.
- Poté stáhneme teplotu a necháme asi 20 minut probublávat.
- Sirup sundáme z plotny a dáme ho stranou vychladnout.
- Když je těsto nakynuté, promačkáme ho, aby se vyfouklo.
- Ruce si lehce naolejujeme.
- Rukama vytvarujeme z těsta malé kuličky a uložíme je na plech.
- Malý kastrol naplníme asi do ½ olejem.
- Olej začneme zahřívat na střední teplotu, dokud nebude bublat.
- Vedle si připravíme si velký tác vyložený papírovou utěrkou.
- Opatrně začneme přidávat medové kuličky do rozehřátého oleje.
- Kuličky smažíme asi 2 až 3 minuty, dokud nejsou ze všech stran dozlatova opečené.
- Osmažené kuličky přendáme na plech vyložený papírovou utěrkou a krátce necháme okapat.
- Poté kuličky ponoříme do připraveného sirupu.
- Jakmile budeme mít všechny kuličky obalené v medu a na servírovacím talíři, pokapeme je dalším sirupem a před podáváním je posypeme mletým cukrem, skořicí a ořechy.
Zaujaly vás chutě Řecka a chtěli byste ochutnat další tradiční řecké dobroty? Pusťte se s námi do přípravy této řecké baklavy, která je taktéž plná medu a navrch je navíc krásně křupavá!
Když už jsme u těch medovníkových kuliček, co takhle vyrobit o něco větší zákusek? Třeba jeden z těchto medových zákusků, který ocení každý milovník sladkého.