Není nad sladkosti a pochutiny z medu! Proto se po hlavě vrhněte do těchto skvělých receptů na medové kuličky, které vám osladí život!
Lahodnější recepty jen tak nenajdete a s těmi našimi dokonce procestujete a ochutnáte chutě z půlky světa!
Vyzkoušejte je na indický nebo třeba i na italský způsob!
Naše recepty
Jak se vyrábí med?
Včely medonosné sbírají nektar z květin, aby jej skladovaly jako potravu, protože jim med poskytuje energii pro letové svaly a zajišťuje tepelnou izolaci v úlu v zimě.
Včely většinou vyprodukují více medu, než včelstvo samo potřebuje a spotřebuje. Tento přebytek se posléze včelaři sklízí a stáčí.
Med začíná jako nektar sbíraný včelami z květů, který se rozkládá posléze na jednoduché cukry uložené uvnitř plástve. Konstrukce plástu a neustálý pohyb křídel včel způsobuje vypařování, čímž vzniká sladký tekutý med.
Barva a chuť medu se liší podle nektaru shromážděného včelami.
Například med vyrobený z nektaru květů pomeranče může mít světlou barvu, zatímco med z avokáda nebo divokých květů může mít tmavě jantarovou barvu.
V průměru jeden úl vyprodukuje každý rok asi 25 kilogramů přebytečného medu. Včelaři jej sklízejí tak, že sbírají plástové rámečky a z nich seškrabují bílé „čepičky“. Jakmile jsou „čepičky“ odstraněny, plástve jsou umístěny do odstředivky, která vytlačuje med z plástu.
Po odstředění se med scedí a začne se stáčet.
Poté je čas na lahvování, etiketování a prodej.