Je čas na přípravu těchto úžasných malých smažených koulí z nadýchaného těsta, karamelizovaných v medu a ozdobené duhovým posypem nebo kandovaným ovocem. Struffoli jsou typickým italským dezertem, který se podává na Vánoce a doslova ho najdete v každé domácnosti a italské cukrárně.
Co budeme potřebovat
- 400 g mouky
- 3 vejce
- 80 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 2 lžíce pomerančového likéru (nebo limoncella)
- kůra z 1 pomeranče
- ½ lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 600 ml oleje (na smažení)
- 250 g medu
- posypky
- kandované ovoce
Postup
- Nejprve si rozpustíme máslo na vodní lázni a necháme ho vychladnout.
- Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Poté přidáme cukr, rozpuštěné máslo a likér.
- Uprostřed uděláme důlek a přidáme vejce.
- Ingredience smícháme pomocí vařečky dohromady.
- Nakonec přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, smícháme ingredience lžící a poté pokračujeme v hnětení rukama, dokud nezískáme jednotné těsto bez hrudek.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- Po odležení těsto nakrájíme na stejné díly.
- Rukama válíme každý kus po pracovní ploše, abychom vytvořili válec o tloušťce asi 1 centimetru.
- Váleček těsta nakrájíme na mnoho kousků o velikosti 1 centimetru.
- Kousky vytvarujeme do kuliček.
- Na smažení použijeme pánev s vysokým okrajem a nalijeme o ní olej, který zahřejme přibližně na 180 stupňů.
- Teplotu kontrolujeme teploměrem nebo to vyzkoušíme s malým kouskem těsta, pokud se hned po vhození do oleje začne smažit a tvoří bublinky, olej je připravený.
- Medové kuličky smažíme ve várkách, abychom měli lepší kontrolu.
- Kuličky budou hotové během 30-40 sekund.
- Struffoli jsou usmažené k dokonalosti, když mají zlatou barvu.
- Medové kuličky poté vyndáme z pánve a položíme je na papírovou utěrku, aby okapaly.
- Do hrnce, který pojme všechny kuličky, nalijeme téměř všechen med a trochu duhové posypky (kuličky ještě NE).
- Začneme zahřívat na velmi nízkou teplotu a lehce mícháme.
- Plotnu vypneme a přidáme kuličky.
- Přidáme ještě jednu polévkovou lžíci medu a vše promícháme.
- Když jsou všechny kuličky obaleny v medu a posypce, ihned je ještě horké přendejte do servírovací mísy.
- Posypeme je kandovaným ovocem a podáváme.
Tyto italské kuličky můžete uchovávat ve vzduchotěsných nádobách asi týden, ALE nesmí být obaleny v medu ani v posypce. Medové kuličky tedy osmažíte, necháte vychladnout a poté je vložíte do skladovací nádoby.