Linecké cukroví je bezpochyby nejoblíbenější vánoční cukroví vůbec. Připravit si můžete linecké podle mnoha receptů. Chcete ho obohatit medem? Postupujte podle tohoto receptu.
INGREDIENCE
- 2 plátky másla pokojové teploty
- 3/4 hrnku cukru
- 1/4 hrnku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
POSTUP
- V jedné misce utřete máslo s cukrem.
- Do cukru s máslem přimíchejte vanilkový extrakt, med, vejce a žloutek.
- Těsto míchejte do té doby, než se všechny suroviny dokonale nespojí.
- V další misce si připravte mouku, kukuřičný škrob, sůl a prášek do pečiva.
- Smíchejte mokré suroviny se suchýma a vypracujte těsto.
- Těsto dejte ideálně na několik dnů do lednice, aby se odleželo, ale není to nutné.
- Vyválejte si z těsta plát a vyřežte z něj třeba kolečka, kytičky nebo klidně i hvězdičky.
- Medové linecké cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozehřejte si troubu na 180 °C a pečte cukroví zhruba 8 až 11 minut.
- Cukroví nechejte zhládnout, a potom ho natřete marmeládou a slepte dohromady tak, jak je u lineckého zvykem.
TIP: Většinou se k oprášení pracovní desky doporučuje mouka, aby se těsto nelepilo k pracovnímu povrchu. Vyzkoušejte namísto mouky práškový cukr.