Zlatavý zázrak vytvořený včelami, který lidstvo již po tisíciletí využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice či lékařství.
Jeho pravidelná konzumace má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, vysoký tlak i činnost trávicí soustavy.
Účinně pomáhá rovněž při bakteriálních infekcích i stresu.
Je škoda využívat tento div přírody jen jako sladidlo.
Pojďme si společně představit recepty s medovou marinádou!
Kombinací s masem a dalšími ingrediencemi vznikne velmi lahodné spektrum chutí a vůní.
Naše recepty
Proč maso marinovat?
Podstatou marinování je, že se díky němu maso stává měkčím a šťavnatějším. Díky kyselenu prostředí, kterému je maso při marinování vystaveno, totiž dochází k rozpadu vazeb mezi bílkovinami. Nejčastěji se maso marinuje v oleji s různým kořením či bylinkami, dále se často používá citronová šťáva či různé typy octa.
Proč marinovat v medu?
Med dodá masu nevšední a zároveň jemnou chuť, záleží, s jakými dalšími ingrediencemi ho použijete. Nejčastěji se medová marináda používá na maso kuřecí či kachní. Použít ji ale můžete i na další druhy masa. Nejvhodnější je používat na marinování čerstvý tekutý med.
Pokud vám med zkrystalizoval, stačí ho mírně zahřát a stane se opět tekutým. Přírodní med je velmi zdravý, obsahuje například vitamíny C a B6 či minerální látky, jako je vápník, draslík, fosfor, zinek či železo.
Jak dlouho maso marinovat?
Doporučená doba marinování samozřejmě závisí na typu masa. Zatímco kuřecí či krůtí maso stačí při pokojové teplotě marinovat alespoň půl hodiny, v chladničce pak hodinu až dvě, maso vepřové či hovězí je vhodnější nechat v marinádě naložené celou noc.
Kromě toho se především větší kusy masa doporučuje také zlehka nařezat, aby marináda lépe pronikla dovnitř, a v průběhu marinování maso občas otočit či promíchat.
Proč maso před marinováním neklepat?
Mnoho lidí dělá ti chybu, že maso před marinováním naklepe. To je ale chyba. V naklepaném mase se marináda neudrží a maso je pak zbytečně suché. Pokud je to nutné, silnější maso se pokuste pouze mírně roztlačit dlaní.
Miska nebo sáček?
Zatímco v minulosti se maso marinovalo především v misce, mnoho lidí v současné době dává z praktických důvodů přednost uzavíratelnému sáčku. Jeho výhodou je, že se do ledničky neuvolní vůně marinády a zároveň maso nenatáhne ostatní pachy z ledničky. Kromě toho odpadá i práce s mytím nádobí. Dobře namarinovat se dá jak v misce, tak v sáčku, záleží na vašich preferencích.