Pokud chcete perníčky barevnější, stačí do části polevy přidat několik kapek potravinářského barviva.
Ingredience:
- 450 g žitné mouky
- 115 g másla
- 115 g hnědého cukru
- 8 PL medu
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 PL perníkového koření
- 2 PL kakaového prášku
Poleva
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 PL vody
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Máslo, hnědý cukr a med dejte do malého hrnce na mírný oheň. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a poté odstavte stranou.
- Do velké mísy prosejte suché přísady, přidejte vejce a promíchejte.
- Máslovou směs nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
- Směs vyklopte na vál a prohněťte, abyste vytvořili kouli. Pokud je směs příliš drobivá, přidejte trochu vody a znovu hněťte, dokud se nespojí.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi pěti milimetrů a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary.
- Vložte na plech a pečte přibližně 8 minut dozlatova.
- V mezidobě si vytvořte polevu.
- Smíchejte moučkový cukr, bílek a vodu. Smíchejte vše opravdu důkladně, až získáte hustou hmotu.
- Polevou naplňte zdobicí sáček opatřený jemnou tryskou a po vychladnutí perníčky ozdobte.