Další zdravější variantou tradičních perníčků jsou tyto s žitnou moukou. Jednoduchý recept, který zvládne každý.
Ingredience
- 3,5 hrnku žitné mouky
- 3 lžíce kakaa
- špetka soli
- 1/3 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce perníkového koření
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- 100g medu
Postup
- Do mísy prosejte mouku, přidejte kakao, sůl, sodu a perníkové koření.
- V samostatné míse pomocí tyčového mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané hmoty.
- Přidejte vejce, med a dobře prošlehejte. Postupně přidávejte sypkou směs s moukou.
- Rukou vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu.
- Předehřejte troubu na 180°C a vyválejte těsto na tenký plát.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 8-10 minut.
- Po upečení nechejte úplně vychladnout a poté ozdobte.