Medové velikonoční jidáše

Medové velikonoční jidáše

Oblíbené kvasnicové buchty nesmí chybět na slavnostní tabuli v žádné domácnosti. Mají svou specifickou chuť i strukturu a můžete si je ozdobit podle vlastní fantazie.

Ingredience:

  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 25 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krystal
  • 70 g změklého másla
  • 2 vaječné žloutky
  • Špetka soli

Na potření:

  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce

Postup:

  • Do mísy rozdrtíme čerstvé droždí, přidáme trochu cukru, 1 lžíci mouky, 100 ml vlažné smetany a necháme po dobu 15 minut kynout.
  • Vezmeme jinou mísu, dáme do ní mouku, sůl, žloutky, zbývající smetanu, máslo, cukr i kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  • Hněteme ho asi 15 minut, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Poté z něj vytvoříme kouli, podsypeme moukou, vložíme zpět do mísy a zakryjeme kuchyňskou utěrkou. Necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě.
  • Poté těsto vyklopíme na pracovní plochu, znovu prohněteme a rozdělíme na 24 stejných kousků.
  • Vyválíme do tenkých dlouhých válečků, ze kterých tvarujeme různé tvary podle nálady a fantazie.
  • Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je vejcem smíchaným s trochou vody.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a vložíme plech s jidáši.
  • Pečeme zhruba 15 minut a poté vyjmeme z trouby a necháme chvilku odpočinout.
  • Med dáme do hrnce, na mírném ohni zahřejeme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Za stálého míchání se med s máslem spojí a vzniklou směsí potřeme upečené kynuté buchty.
Luxusní pečivo na velikonoční svátky s chutí medu.
Zdroj: https://czechypopolsku.pl/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.