Oblíbené kvasnicové buchty nesmí chybět na slavnostní tabuli v žádné domácnosti. Mají svou specifickou chuť i strukturu a můžete si je ozdobit podle vlastní fantazie.
Ingredience:
- 500 g pšeničné hladké mouky
- 300 ml smetany ke šlehání
- 25 g čerstvého droždí
- 80 g cukru krystal
- 70 g změklého másla
- 2 vaječné žloutky
- Špetka soli
Na potření:
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
Postup:
- Do mísy rozdrtíme čerstvé droždí, přidáme trochu cukru, 1 lžíci mouky, 100 ml vlažné smetany a necháme po dobu 15 minut kynout.
- Vezmeme jinou mísu, dáme do ní mouku, sůl, žloutky, zbývající smetanu, máslo, cukr i kvásek a vypracujeme hladké těsto.
- Hněteme ho asi 15 minut, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Poté z něj vytvoříme kouli, podsypeme moukou, vložíme zpět do mísy a zakryjeme kuchyňskou utěrkou. Necháme zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Poté těsto vyklopíme na pracovní plochu, znovu prohněteme a rozdělíme na 24 stejných kousků.
- Vyválíme do tenkých dlouhých válečků, ze kterých tvarujeme různé tvary podle nálady a fantazie.
- Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je vejcem smíchaným s trochou vody.
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a vložíme plech s jidáši.
- Pečeme zhruba 15 minut a poté vyjmeme z trouby a necháme chvilku odpočinout.
- Med dáme do hrnce, na mírném ohni zahřejeme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Za stálého míchání se med s máslem spojí a vzniklou směsí potřeme upečené kynuté buchty.