Sladké, lepivé, nadýchané to jsou přesně tyto kuličky inspirované známým medovým dezertem. Garantujeme vám, že lepší chuťovou kombinaci nenajdete a dezertní misky zůstanou prázdné. Krémové čokoládové těsto s kousky nadýchaného těsta uvnitř i na povrchu, tahle kombinace s medem prostě neomrzí! Troufám si tvrdit, že jsou lepší než originál, ale posuďte sami.
Co budeme potřebovat
Na kuličky
- 120 g čokolády (nasekané)
- 125 ml karamelového kondenzovaného mléka
- 80 g kakaového prášku (plus více na obalování)
- lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce medu
- špetka soli
Na těsto
- 450 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 50 g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 2 lžíce kypřícího prášku
- 4 lžíce medu
- 60 g másla
Postup
- Čokoládové lupínky a kondenzované mléko vložíme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a následně do mikrovlnné trouby.
- Tam směs 40-60 vteřin zahříváme a v průběhu ohřívání mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Směs mícháme, dokud není zcela hladká.
- Vmícháme kakaový prášek, vanilkový extrakt, med a sůl. Mícháme dokud se ingredience nespojí a dáme stranou.
- Následně si připravíme těsto na perníkové pláty.
- Smícháme hladkou mouku, cukr moučku, namleté oříšky a kypřící prášek.
- Poté do suchých ingrediencí přidáme máslo, med, vejce.
- Ze směsi si vypracujeme hladké konzistentní těsto.
- Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
- Těsto poté rozdělíme na díly a z nich vyválíme placky (nemusí být stejné, těsto po upečení budeme drobit).
- Pláty těsta položíme na plech a do trouby.
- Pečeme je na 180 stupňů 10 minut.
- Vychladlé medové placky rozdrobíme a část dáme stranou na obalování.
- Do zbylého rozdrobeného těsta přidáme těsto na kuličky a promícháme.
- Těsto necháme, odpočinou v lednici alespoň 1 hodinu.
- Poté z těsta na medové kuličky začneme tvarovat koule.
- Ty obalujeme v rozdrobeném těstě nebo v kakaovém prášku.
Zaujaly vás chutě Řecka a chtěli byste ochutnat další tradiční řecké dobroty? Pusťte se s námi do přípravy této řecké baklavy, která je taktéž plná medu a navrch je navíc krásně křupavá!