Na tento recept nepotřebujete moc ingrediencí, ale přesto si neuvěřitelně pochutnáte. Bažant s chutí medu a pomerančů je lahůdkou, kterou si budete chtít připravovat znovu a znovu.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku másla nebo margarínu, změkčeného
- 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 2 lžíce medu
- 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 2 bažanti (každý o hmotnosti cca 1 až 1,5 kg)
- 1/2 šálku pomerančového likéru nebo vody
- 1 šálek kuřecího vývaru
Postup
- Troubu předehřejte na 175°C.
- Na nádivku rozehřejte na pánvi máslo a cibuli s pórkem na něm zlehka opékejte asi 8 minut, dokud nezměknou.
- V malé misce míchejte máslo, pomerančovou kůru, sůl, pepř, med a jarní cibulku.
- Bažanty vložte prsy nahoru do mělkého pekáče.
- U každého bažanta, počínaje zadním otvorem, prsty jemně oddělte kůži od prsou.
- Máslovou směs natřete na bažantí prsa pod kůži.
- V případě potřeby připevněte kůži k masu párátkem.
- Vložte teploměr na maso tak, aby špička byla v nejtlustší části vnitřní strany stehenního svalu a nedotýkala se kosti.
- Pečte odkryté asi 45 minut nebo dokud teploměr neukáže 82 °C.
- Přeneste bažanty na servírovací talíř a volně přikryjte alobalem.
- Do pekáče nalijte pomerančový likér a vývar a seškrábejte z něj opečené kousky.
- Směs přelijte litrového hrnce.
- Za občasného míchání přiveďte k varu.
- Vařte asi 15 minut za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na 1 šálek.
- Bažanty podávejte s omáčkou.