Tento recept si nezapomeňte uložit! Vláčnou buchtu s medem a vanilkou potřenou krémovou polevou z kakaa, medu a másla si totiž budete chtít připravovat znovu a znovu.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 180 g medu
- ½ šálku moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálku rostlinného oleje
- 1 šálek podmáslí
Na polevu:
- 270 g medu
- 1 lžíce kakaa
- 170 g studeného másla, nakrájeného
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce pestrého zdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Plech vymažte a vyložte pečícím papírem.
- V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu a dejte stranou.
- V jiné misce smíchejte vejce a cukr a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte vanilkový extrakt a rostlinný olej a znovu prošlehejte.
- Postupně vmíchejte střídavě s podmáslím k suchým ingrediencím.
- Těsto nalijte na vyložený plech a vrch zarovnejte lžící.
- Pečte 30-35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
- Na přípravu polevy dejte studené máslo, kakao, vanilkový extrakt a med do mísy stolního mixéru.
- Míchejte, dokud se vše nespojí a textura není lehká a nadýchaná, asi 8-10 minut.
- Polevu natřete na upečené těsto a posypte zdobením.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Vyjměte z lednice 15 minut před podáváním.