Meruňkový koláč s mandlovou drobenkou

Meruňkový koláč s mandlovou drobenkou
Příprava: 25 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 12

Letní káva bude mnohem lepší, když si k ní dáte tento báječný koláč. Je vláčný a příjemně ovocný díky čerstvým meruňkám, a perfektní máslová drobenka s mandlemi a kardamomem mu dodává nepřekonatelnou chuť.

Ingredience

Na drobenku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladké mouky
  • 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • 5 lžic rozpuštěného másla

Na těsto:

  • 10-12 zralých čerstvých meruněk
  • 203 gramů hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • ¼ lžičky kardamomového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 gramů plus 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 ml oleje bez výrazné chuti
  • 1 lžička citronové šťávy
  • kůra z jednoho malého citronu
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • ¼ šálku vody

Postup                                       

  1. Smíchejte všechny ingredience na drobenku lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude vypadat jako drobenka.
  2. Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
  3. Drobečkovou polevu můžete udělat týdny dopředu.
  4. Jemně omyjte a osušte meruňky.
  5. Rozpulte a vypeckujte je.
  6. Odložte do lednice až do použití.
  7. Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
  8. 23 cm dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou.
  9. Míchejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  10. Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
  11. Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle promíchejte.
  12. Přidejte citronovou kůru.
  13. Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte prosátou mouku.
  14. Suché přísady přidávejte do mokrých stěrkou nebo zašlehejte tyčovým mixérem do hladka a bez hrudek.
  15. Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
  16. Nalijte těsto do formy a navrstvěte na něj meruňky tak, aby pokryly celý koláč.
  17. Rozdrobte rukama drobenku a rovnoměrně posypte meruňky vzniklou drobenkou.
  18. Jemně drobky rozetřete po celém koláči.
  19. Pečte v předehřáté troubě 60–70 minut, nebo dokud párátko vložené do dortu nevyjde s menšími drobky, ne lepkavým těstem.
  20. Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte fólii alobal.
  21. Nechte ve formě úplně vychladnout.
  22. Koláč volně přikryjte utěrkou, aby při vychladnutí na pokojovou teplotu nevyschl.
  23. Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem a jemně uvolněte.
  24. Dobrou chuť!
Buchta z meruněk posypaná mandlovou drobenkou servírovaná na talířku s vidličkou.
www.carveyourcraving.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.