Letní káva bude mnohem lepší, když si k ní dáte tento báječný koláč. Je vláčný a příjemně ovocný díky čerstvým meruňkám, a perfektní máslová drobenka s mandlemi a kardamomem mu dodává nepřekonatelnou chuť.
Ingredience
Na drobenku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladké mouky
- 62 g plus 1 polévková lžíce třtinového cukru
- ¼ lžičky kardamomu
- špetka soli
- 5 lžic rozpuštěného másla
Na těsto:
- 10-12 zralých čerstvých meruněk
- 203 gramů hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- ¼ lžičky kardamomového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 gramů plus 2 lžíce krystalového cukru
- 100 ml oleje bez výrazné chuti
- 1 lžička citronové šťávy
- kůra z jednoho malého citronu
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- půl lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- ¼ šálku vody
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na drobenku lžičkou nebo rukou, dokud textura nebude vypadat jako drobenka.
- Vložte do lednice alespoň na 15 minut nebo do použití.
- Drobečkovou polevu můžete udělat týdny dopředu.
- Jemně omyjte a osušte meruňky.
- Rozpulte a vypeckujte je.
- Odložte do lednice až do použití.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C po dobu nejméně 15 minut.
- 23 cm dortovou formu vymažte olejem a vysypte moukou.
- Míchejte cukr, vodu a jogurt, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidejte olej, citronovou šťávu, vanilku, mandlový extrakt a dobře prošlehejte.
- Do jiné míse prosejte všechny suché přísady a rychle promíchejte.
- Přidejte citronovou kůru.
- Nyní do vlhkých přísad pomalu přidejte prosátou mouku.
- Suché přísady přidávejte do mokrých stěrkou nebo zašlehejte tyčovým mixérem do hladka a bez hrudek.
- Těsto by mělo být ve srovnání s běžným těstem na koláč hustší.
- Nalijte těsto do formy a navrstvěte na něj meruňky tak, aby pokryly celý koláč.
- Rozdrobte rukama drobenku a rovnoměrně posypte meruňky vzniklou drobenkou.
- Jemně drobky rozetřete po celém koláči.
- Pečte v předehřáté troubě 60–70 minut, nebo dokud párátko vložené do dortu nevyjde s menšími drobky, ne lepkavým těstem.
- Pokud vršek rychle hnědne, po 50 minutách na něj dejte fólii alobal.
- Nechte ve formě úplně vychladnout.
- Koláč volně přikryjte utěrkou, aby při vychladnutí na pokojovou teplotu nevyschl.
- Nyní uvolněte vnitřní obvod formy nožem a jemně uvolněte.
- Dobrou chuť!