Mexická tortilla se steakem a fazolemi

Mexická tortilla se steakem a fazolemi

V tomto receptu na burrito použijeme místo mletého hovězího masa, hovězí steak, který je marinován v lahodné směsi pomerančové a limetkové šťávy, česneku, koriandru, kmínu a chilli prášku. Recept je o něco obsáhlejší, ale je to jen z důvodu, že nepoužíváme plechovky a konzervy. Vše je děláno od základu z poctivých čerstvých surovin.

Co budeme potřebovat

Na Carne Asada (grilované hovězí maso)

  1. 120 ml čerstvé pomerančové šťávy
  2. 40 g jemně nasekaných lístků koriandru
  3. 4 střední stroužky česneku (nasekané)
  4. 2 lžíce limetkové šťávy
  5. Lžíce panenského olivového oleje
  6. 2 lžičky mletého kmínu
  7. 2 lžičky sušeného oregana
  8. 2 lžičky chilli prášku
  9. Lžička soli
  10. 700 g hovězího steaku (očištěného a nakrájeného na plátky)

Na fazole

  1. 50 ml extra panenského olivového oleje
  2. 180 g cibule (nakrájená na kostičky)
  3. 3 střední stroužky česneku (nasekané)
  4. 2 lžičky mletého
  5. 2 sušené bobkové listy
  6. 400 g suchých černých fazolí
  7. 1,5 l domácího kuřecího vývaru
  8. Sůl

Na rýži

  1. 30 ml oleje
  2. 250 g dlouhozrnné rýže
  3. 180 g cibule (nakrájená na jemné kostičky)
  4. 3 střední stroužky česneku (nasekané)
  5. 2 lžíce rajčatového protlaku
  6. 550 ml kuřecího vývaru
  7. Lžička soli

Na sestavení burritos

  1. Olej
  2. 6 tortill
  3. 450 g strouhaného sýra
  4. Zakysanou smetanu
  5. Avokádo (nakrájené na plátky)
  6. Salsu

Postup

  1. Na marinádu si v uzavíratelném pytlíku smícháme pomerančový džus, koriandr, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej, kmín, oregano, chilli prášek a sůl
  2. Pytlík uzavřeme a lehce s ním zatřepeme, aby se ingredience důkladně spojily
  3. Do sáčku přidáme nakrájené kousky hovězího steaku
  4. Poté sáček znovu uzavřeme a vytlačíme přebytečný vzduch
  5. Maso v lednici marinujeme alespoň 3 až 8 hodin
  6. Mezitím si připravíme fazole
  7. Ve středním hrnci si zahřejeme olivový olej na středně vysokou teplotu
  8. Přidáme cibuli a vaříme
  9. Promícháváme, aby cibule změkla a zhnědla
  10. Poté vmícháme česnek, kmín a bobkové listy a začneme vařit, dokud se koření nerozvoní, asi 30 sekund
  11. Přidáme fazole, kuřecí vývar a velkou špetku soli
  12. Směs přivedeme k varu
  13. Poté teplotu snížíme na minimum, přikryjeme a vaříme, dokud fazole nezměknou, přibližně asi 2 – 3 hodiny
  14. V průběhu vaření přidáváme vodu, aby fazole zůstaly ponořené
  15. Sundáme pokličku a za občasného míchání pokračujeme dalších 45 minut ve vaření, dokud nejsou fazole velmi měkké až krémové
  16. Jakmile fazole zcela změknou, nechte tekutinu zredukovat, aby vnikla hustá, krémová omáčka
  17. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí
  18. Bobkové listy vyhodíme, fazolovou náplň sundáme z plotny a necháme jí zakrytou, dokud nezačneme s plněním
  19. Na rýži si v hrnci na vysokou teplotu zahřejeme olivový olej
  20. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a začneme za stálého míchání vařit, dokud lehce neopeče
  21. Vmícháme cibuli, česnek a za stálého míchání vaříme, dokud cibule nezačne měknout a lehce hnědnout
  22. Přidáme rajčatový protlak a vaříme další minutu
  23. Přidáme kuřecí vývar a směs přivedeme k varu
  24. Když se směs začne vařit, snížíme teplotu, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 15 minut
  25. Hrnec odstraníme z plotny a přikrytý ho necháme dalších 10 minut odpočívat
  26. Z hrnce sundáme pokličku a rýži jemně načechráme vidličkou
  27. Podle potřeby jí znovu přikryjeme a udržujeme v teple, dokud nebude připravena k použití
  28. Steak vyndáme z marinády a osušíme ho
  29. Rozpálíme si pánev na vysokou teplotu a marinovaný steak na ní vhodíme a rychle ho opečeme
  30. Propečený steak sundáme z pánve a necháme ho 10 minut odpočívat, než s ním začneme plnit burrito
  31. Na suché nepřilnavé pánvi si na střední teplotu ohřejeme tortillu
  32. Tortillu sundáme z pánve a posypeme jí sýrem
  33. Do středu přidáme rovnoměrnou vrstvu rýže
  34. Na rýži nandáme fazole, poté další sýr, poté hovězí maso, zakysanou smetanu, salsu, plátky avokáda
  35. Boční strany tortilly přeložíme přes náplň
  36. Poté srolujeme spodní část tortilly přes náplň
  37. Při rolování pevně držíme boční strany
  38. Burrite ještě zabalíme do alobalu, aby lépe drželo pohromadě  
  39. Ihned podáváme
Mexická tortilla plněná rýží steakovým masem a avokádem.
Zdroj: everybody-loves-to-eat.tumblr.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.