V tomto receptu na burrito použijeme místo mletého hovězího masa, hovězí steak, který je marinován v lahodné směsi pomerančové a limetkové šťávy, česneku, koriandru, kmínu a chilli prášku. Recept je o něco obsáhlejší, ale je to jen z důvodu, že nepoužíváme plechovky a konzervy. Vše je děláno od základu z poctivých čerstvých surovin.
Co budeme potřebovat
Na Carne Asada (grilované hovězí maso)
- 120 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 40 g jemně nasekaných lístků koriandru
- 4 střední stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky chilli prášku
- Lžička soli
- 700 g hovězího steaku (očištěného a nakrájeného na plátky)
Na fazole
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 180 g cibule (nakrájená na kostičky)
- 3 střední stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžičky mletého
- 2 sušené bobkové listy
- 400 g suchých černých fazolí
- 1,5 l domácího kuřecího vývaru
- Sůl
Na rýži
- 30 ml oleje
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 180 g cibule (nakrájená na jemné kostičky)
- 3 střední stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 550 ml kuřecího vývaru
- Lžička soli
Na sestavení burritos
- Olej
- 6 tortill
- 450 g strouhaného sýra
- Zakysanou smetanu
- Avokádo (nakrájené na plátky)
- Salsu
Postup
- Na marinádu si v uzavíratelném pytlíku smícháme pomerančový džus, koriandr, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej, kmín, oregano, chilli prášek a sůl
- Pytlík uzavřeme a lehce s ním zatřepeme, aby se ingredience důkladně spojily
- Do sáčku přidáme nakrájené kousky hovězího steaku
- Poté sáček znovu uzavřeme a vytlačíme přebytečný vzduch
- Maso v lednici marinujeme alespoň 3 až 8 hodin
- Mezitím si připravíme fazole
- Ve středním hrnci si zahřejeme olivový olej na středně vysokou teplotu
- Přidáme cibuli a vaříme
- Promícháváme, aby cibule změkla a zhnědla
- Poté vmícháme česnek, kmín a bobkové listy a začneme vařit, dokud se koření nerozvoní, asi 30 sekund
- Přidáme fazole, kuřecí vývar a velkou špetku soli
- Směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na minimum, přikryjeme a vaříme, dokud fazole nezměknou, přibližně asi 2 – 3 hodiny
- V průběhu vaření přidáváme vodu, aby fazole zůstaly ponořené
- Sundáme pokličku a za občasného míchání pokračujeme dalších 45 minut ve vaření, dokud nejsou fazole velmi měkké až krémové
- Jakmile fazole zcela změknou, nechte tekutinu zredukovat, aby vnikla hustá, krémová omáčka
- Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí
- Bobkové listy vyhodíme, fazolovou náplň sundáme z plotny a necháme jí zakrytou, dokud nezačneme s plněním
- Na rýži si v hrnci na vysokou teplotu zahřejeme olivový olej
- Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a začneme za stálého míchání vařit, dokud lehce neopeče
- Vmícháme cibuli, česnek a za stálého míchání vaříme, dokud cibule nezačne měknout a lehce hnědnout
- Přidáme rajčatový protlak a vaříme další minutu
- Přidáme kuřecí vývar a směs přivedeme k varu
- Když se směs začne vařit, snížíme teplotu, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 15 minut
- Hrnec odstraníme z plotny a přikrytý ho necháme dalších 10 minut odpočívat
- Z hrnce sundáme pokličku a rýži jemně načechráme vidličkou
- Podle potřeby jí znovu přikryjeme a udržujeme v teple, dokud nebude připravena k použití
- Steak vyndáme z marinády a osušíme ho
- Rozpálíme si pánev na vysokou teplotu a marinovaný steak na ní vhodíme a rychle ho opečeme
- Propečený steak sundáme z pánve a necháme ho 10 minut odpočívat, než s ním začneme plnit burrito
- Na suché nepřilnavé pánvi si na střední teplotu ohřejeme tortillu
- Tortillu sundáme z pánve a posypeme jí sýrem
- Do středu přidáme rovnoměrnou vrstvu rýže
- Na rýži nandáme fazole, poté další sýr, poté hovězí maso, zakysanou smetanu, salsu, plátky avokáda
- Boční strany tortilly přeložíme přes náplň
- Poté srolujeme spodní část tortilly přes náplň
- Při rolování pevně držíme boční strany
- Burrite ještě zabalíme do alobalu, aby lépe drželo pohromadě
- Ihned podáváme