Připravit takové jídlo není sice žádná věda, ale přesto si s tím mnoho lidí neporadí. Správná vejce musí mít jemnou měkkou strukturu, být krémovitá, ale nikoliv rozpatlaná.
Jednoduše řečeno ani moc suchá, ani hodně mokrá. Nejlepšími pomocníky na přípravu tohoto pokrmu, jsou nepřilnavá pánev a špachtle ze silikonu, případně dřevěná vařečka.
Ingredience:
- 1/2 polévkové lžíce čerstvého nesoleného másla
- 4 velká vejce velikosti L
- 1/8 čajové lžičky jemné mořské soli (nebo podle chuti)
- Na dochucení:
- Bylinky podle chuti (pažitka, petržel, libeček)
- Pepř černý nebo čtyřbarevný
Postup:
- Máslo rozpustíme v pánvi ne středním ohni.
- Vejce rozklepneme domisky, přidáme špetku soli a pomocí vidličky nebo malé metličky šleháme tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit bublinky.
- Jakmile máslo probublává, zalijeme jej rozšlehanými vejci a špachtlí ihned začneme odlepovat od pánve a promíchávat.
- Mícháme pomalu, v malých kruzích, díky čemuž se začnou tvořit malé kousky. Takhle pokračujeme asi 30 vteřin.
- Poté začneme místo kruhů jezdit špachtlí v dlouhých tazích přes pánev po dobu 20 sekund.
- Jakmile jsou vejce jemná a utvoří se kousky, odstavíme pánev z tepla a necháme ještě 3 minuty odpočívat.
- Dochutíme solí i pepřem a můžeme posypat čerstvými nasekanými bylinkami.